fbpx Skip to content

Trods EU’s vaccine-bommert må Danmark ikke indkøbe flere vacciner udenom EU

Foto: Shutterstock: 1696929460

EU’s fejlsatsning på indkøb af 400 millioner vaccinedoser fra blandt andet forsinkede franske vacciner betyder, at der også i Danmark vil mangle vacciner. Alligevel må hverken Danmark eller andre medlemslande selv indkøbe de manglende doser udenom EU.

Satsede fejlagtigt på vacciner

Der gik ikke længe efter EU’s vaccinebestilling, før det viste sig, at EU ville komme til at mangle vacciner, og dette på trods af, at Pfizer/BioNTech endda havde tilbudt flere vaccinedoser, end EU ville købe.

I stedet for at købe netop Pfizers vacciner, valgte EU i stedet at bestille i alt 400 millioner vaccinedoser fra de svensk-britiske producenter AstraZeneca og franske Sanofi. Mens Pfizer/BioNTech kunne garantere det nødvendige antal doser, har både AstraZeneca og Sanofi for nylig meldt at, at begge producenter er ramt af længere forsinkelser. Dertil kommer, at vaccinerne fra både AstraZeneca og Sanofi i skrivende stund heller endnu ikke er blevet godkendt af EMA, EU’s lægemiddelagentur.

Dermed mangler EU’s medlemslande samlet set 400 millioner vaccinedoser, der kunne have været købt hos Pfizer/BioNTech og Moderna, men som nu lader vente – måske længe – på sig.

Beskyttelse af franske interesser

Ifølge det tyske medie Der Spiegel skyldes EU’s vaccine-bommert, at EU bevidst har ønske at beskytte franske interesser ved ikke udelukkende at købe den tyske vaccine fra Pfizer/BioNTech.

Det er også kommet frem, at vaccinen fra Pfizer/BioNTech på bestillingstidspunktet viste en sikkerhed på 95 procent, mens vaccinen fra Sanofi på daværende tidspunkt slet ikke var testet endnu.

EU har ifølge Der Spiegel satset stort på franske Sanofi grundet franske interesser, selvom producenten først står klar til at kunne levere de bestilte doser i fjerde kvartal af 2021. Altså langt senere end Pfizer/BioNTech.

EU’s satsning på franske Sanofi drejer sig om intet mindre end 300 millioner vaccine-doser, der altså kunne have været garanteret hos Pfizer/BioNTech. Et tilbud, EU altså takkede nej til.

EU-Kommissionen har indtil videre ikke ønsket at kommentere sagen.

Trumlet af EU

Statsminister Mette Frederiksen opfordrede for få dage siden til indkøb af flere vaccinedoser, og sagde i den forbindelse, at der ikke skulle mangle ressourcer til netop indkøb af vacciner, men så nemt skulle det ikke gå.

Overfor Berlingske fortæller Richard Bergström, en af de ansvarlige for EU’s vaccinekøb, at indkøb af vacciner er en fælles sag for EU, og at medlemslandene dermed ikke selvstændigt kan købe de ekstra vaccinedoser, der mangler.

Ifølge Bergström vil et medlemsland, der henvender sig direkte til en vaccineproducent udenom EU, blive afvist, før alle EU’s egne vaccinekøb er blevet leveret, og med en fejlsatsning på 400 millioner vaccinedoser, har dette lange udsigter.

Bergström afviser desuden, at Tyskland skulle være i gang med et større, selvstændigt vaccineindkøb, og at der heller ikke fra Danmark er forsøgt indkøb af vacciner udenom EU, hvilket Jyllandsposten ellers tidligere har meldt ud.

Kun køb af overskudsvacciner er muligt

Direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz har tidligere fortalt til Berlingske, at medlemslande har mulighed for at købe overskudsvacciner fra andre medlemslande, der af forskellige årsager har modtaget flere vacciner, end der er behov for.

Dette betød blandt andet, at Danmark i december måned kunne sikre yderligere 2,6 millioner vaccinedoser fra Pfizer/BioNTech, men dette er dog langtfra nok til at erstatte de mange vaccinedoser, der mangler efter EU’s vaccine-bommert.

Situationen kunne have været undgået

EU’s vaccine-bommert er endnu et af efterhånden mange eksempler på, hvordan EU er problemet snarere end løsningen.

Havde de enkelte medlemslande kunnet vælge selvstændigt at indkøbe vacciner, ville det enkelte land have haft mulighed for at tage stilling til, hvorfra vaccinerne skulle bestilles samt det nødvendige antal doser. Dermed ville risikoen for en fejlsatsning på intet mindre end 400 millioner vaccinedoser med efterfølgende konsekvenser for alle medlemslande have været væsentlig lavere.

Der er desuden ingen grund til at tro, at landene ikke indbyrdes ville kunne understøtte hinanden, såfremt at et land skulle mangle vacciner blandt andet gennem slag af overskudsvacciner. Solidaritet er – modsat vacciner – nemlig ikke en mangelvare i Europa.

Nordisk fællesindkøb som alternativ

I stedet for at overdrage ansvaret af vaccineindkøb til EU, kunne vi i Danmark med fordel have slået os sammen med vores nordiske naboer om fælles vaccineindkøb.

I Danmark forhandler vi i forvejen netop medicinpriser med blandt andet Norge og Sverige, så dette havde været en oplagt mulighed for et fælles vaccineindkøb tilpasset efter de enkelte landes behov. På den måde kunne vi have vægtet antallet af vacciner højere end eventuelle franske interesser, og dermed sikret det nødvendige antal vacciner på et tidligere tidspunkt.

Ifølge den danske regering er planen på nuværende tidspunkt, at alle borgere i Danmark, der ønsker at modtage COVID-19-vaccinen, vil være vaccineret inden udgangen af juni måned i år. Om planen vil blive udskudt grundet EU’s vaccine-bommert, vides endnu ikke.

Kilder: Berlingske, Jyllandsposten, thelocal.dk, Der Spiegel

Back To Top