fbpx Skip to content

Overblik: Hvad betyder aftalen mellem Storbritannien og EU?

Foto: Pixabay

Aftalen, der blev indgået lige op til jul mellem Storbritannien og EU, er overordnet set rigtig god for Storbritannien. Blandt andet er Storbritannien ikke længere underlagt EU-domstolen, men kan stadig handle uden told og kvoter.

Otte rigtig gode ting ved aftalen:

1. EU-domstolen har ikke fået magt og skal ikke tolke aftalen. Dette er meget vigtigt og en kæmpemæssig sejr for briterne.
Schweiz har også aftaler med EU uden, at de har givet EU-domstolen magt, og Danmark er faktisk med i Schengen-aftalen uden at EU-domstolen har magt, men EU vil helst ikke samarbejde med andre lande uden, at de underlægges EU-domstolen.
På dette område er eksempelvis EØS-aften dårligere end den britiske aftale, da EØS indirekte er underlagt EU-domstolen gennem den såkaldte EFTA-domstol.
Danmarks aftale med EU om Europol er desværre også underlagt EU-domstolen.

2. Der er sikret handel uden told og kvoter. Dette er en kæmpemæssig sejr og gør de værste skræmmeargumenter til skamme.

3. Der er ikke barrierer for vejtransport og flytransport (hvilket også var nogle af de vigtige skræmmeargumenterne før afstemningen).

4. Der vil blive samarbejdet om sikkerhed, politi og forskning (hvilket også var en del af det, som EU-tilhængere ikke troede på).

5. Det ser ikke ud til at være en dynamisk aftale á la EØS, hvor briterne løbende skal tage stilling til nye EU-love.

6. Aftalen kan ophæves med 12 måneders varsel som andre internationale aftaler.

7. Briterne får lov til at give statsstøtte, men skal sikre sig, at statsstøtten ikke krænker vigtige principper i EU-traktaten. EU kan lave modreaktioner.

8. Begge parter har accepteret, at der er et minimumsniveau angående miljømæssige, sociale og arbejdsmæssige standarder.

Tre knap så gode ting ved aftalen:

1. Storbritannien (undtagen Nordirland) træder ud af Erasmus.

2. Der er synd, at briterne ikke længere har ret til at bo, arbejde, studere og åbne virksomheder i EU-landene. Her er det mere fordelagtigt med den schweiziske ordning eller EØS-aftalen.

3. Man kan se på fiskeriområdet med forskelligere briller.

Back To Top