fbpx Skip to content

Trods sanktioner: Europæisk pengestrøm til Hviderusland

Som bl.a. reaktion på en grusom henrettelse af to dømte terrorister og den generelle forringelse af menneskerettighedssituationen, valgte EU fornyeligt at stramme sine sanktioner over for Hviderusland, hvor befolkningen er udsat for kummerlige forhold og undertrykkelse af Hvideruslands præsident, Alexander Lukashenko. Sanktioner omfatter foruden indrejseforbud i EU for bl.a. Valdimir Peftiev og Yuriy Chizh, højtstående forretningsmænd nær præsidenten, samt indfrysning af disses aktiver og et forbud for europæiske virksomheder mod at handle med yderligere 29 af landets virksomheder, ejet af disse personer.

Trods disse sanktioner, handler flere af EU medlemsstater forsat med virksomheder ejet af henholdsvis Peftiev og Chizh, idet forbuddet kun omfatter hovedselskaber, og ikke datterselskaber. Så mens EU sanktionerer, forsætter handlen med de omfattede personer uhindret. Det gælder primært medlemslande som Polen, Ukarine og især Holland, som importerer olie-baseret varer fra Chizhs virksomhed Belnedtegaz.

Ifølge et nyeligt studie af den Moskva-baseret menneskerettighedsorganisation, Komitet for International Kontrol, udtaler: “padoksalt nok, er mere af den økonomiske støtte til regimet i 2011 ikke kommet fra øst, som flest folk tror, men fra vest”.

Alt handel med Hviderusland støtter indirekte Præsident Lukashenko, idet velhavende forretningsmænd i Hviderusland skal betale til en præsidentfond, som styres direkte af Lukashenko. En fond, der ved sidste valg i landet nåede næsten 1 milliard dollar. Samtidig skulle olieprodukter, der især er hvad EU medlemsstaterne importerer, have direkte forbindelse til Lukasjenko familien.

Skønt EU’s sanktionering af hundredvis af hviderussiske embedsmænd, beskrev den hviderussiske præsident de sunde relationer mellem Europa som en af hans primære succeser i 2011, på presse konference i Minsk i slut december.

Back To Top