fbpx Skip to content

TV 2: Her er Europols tilbud til Danmark

Efter lang tids usikkerhed om Danmarks fremtidige samarbejde med Europol, er der nu gjort store fremskridt, og et forslag om en aftale mellem Danmark og Europol er nu klar til behandling.

Danmark er ifølge TV2 meget tæt på at få en aftale i stand med Europol. (Foto: Oseveno / Wikimedia Commons)
Danmark er ifølge TV2 meget tæt på at få en aftale i stand med Europol. (Foto: Oseveno / Wikimedia Commons)

Ifølge TV2-korrespondent Lotte Mejlhede er et forslag fra EU-Kommissionen om Danmarks fremtidige samarbejde med Europol netop nu til diskussion på Christiansborg. Takker regeringen ja tak til det længe ventede forslag, vil forslaget derefter blive behandlet i andre EU-instanser.

“Hos Folkebevægelsen mod EU betragter vi forslaget om Danmarks samarbejde med Europol som en stor succes, og det er glædeligt, hvis det lykkes at forhandle forslaget frem til en aftale,” lyder det fra Rina Ronja Kari.

En bedre aftale end Norge

Danmark kan ifølge Mejlhede få en såkaldt “Norge Plus-aftale”, der ligner den aftale, som er indgået mellem Norge og Europol. Norge Plus-aftalen vil dog stille Danmark bedre i samarbejdet med Europol end vores norske naboer.

Aftalen giver ikke Danmark fuld og automatisk adgang til Europols databaser, men via forbindelsesofficerer i Europol, vil man i Danmark lynhurtigt kunne indhente oplysninger fra databasen.

I Norge skal der først sendes en anmodning om oplysninger, hvorefter der er to dages ventetid før oplysningerne modtages.

Det er endnu uklart om forbindelsesofficererne skal sidde i København eller i Haag.

En særaftale

Danmark er ikke længere medlem af Europol, og aftalen betragtes derfor som en særaftale. Dette betyder, at Danmark ikke vil komme til at sidde med ved bordet, når Europols fremtidige udvikling og arbejde diskuteres, hvilket kun ville være muligt med en overstatslig aftale, som ikke senere kan brydes.

Med en særaftale kan Danmark til enhver tid opsige Europol-samarbejdet, hvis der findes relevant grundlag for det.
>> Se TV2 nyheden her

 

Back To Top