fbpx Skip to content

Tysk forfatningsdomstol udskød afgørelse

Tirsdag gennemførte den tyske forfatningsdomstol en høring i retssagen om, hvorvidt den tyske ratifikation af eurotraktaten – EUs såkaldte finanspagt – og ESM-traktaten er i strid med dne tyske forfatning. Den tyske regering ønskede en hurtig juridisk blåstempling af den ratificering, som et flertal i det tyske parlament vedtog fredag aften den 29. juni få timer efter at forbundskansler Angela Merkel var kommet hjem fra EU-topmødet i Bruxelles. Finansminister Wolfgang Scgäuble sagde bl.a. at ”en markant udsættelse (af en afgørelse) kan føre til yderligere uvished på markederne i eurozonen”, men det blev ignoreret af domstolen.
”Europa har brug for den demokratiske forfatningsstat Tyskland, lige så vel som den demokratiske forfatningsstat Tyskland har brug for Europa”, sagde domstolens præsident, Andreas Vosskuhle og besluttede, at domstolen de næste to-tre uger vil overveje de næste skridt i sagen. Efter høringen udtalte han endvidere, at han hælder til en meget grundig undersøgelse, før han eventuelt vil give en betinget tilladelse til ratificeringen.
Med beslutningen udskydes den tyske præsident Joachim Gaucks underskrift på ratificeringerne, som dermed endnu ikke er gyldige. Og han respekterer de mange tusinde tyskere, som har ønsket en juridisk afklaring: ”Klagerne har al ret til at bringe deres bekymring til udtryk”.

Mulighed for tysk traktat-nej
Retssagen er anlagt af en bred skare af borgere som bl.a. tæller den tidligere socialdemokratiske justitsminister Herta Däubker-Gmelin, den tidligere juraprofessor og CSU-delstatsminister Peter Gauweiler, parlamentsmedlemmer fra alle de tyske partier og en række organisationer – herunder især Mehr Demokratie.
“Jeg er for Europa, men ikke for et Europa, der kun styres af regeringseliten”, har Herta Däubker-Gmelin sagt om finanspagten og ESM-traktaten:
”Det kan ikke passe, at Europa tager nationale parlamenters rettigheder, uden at styrke Europa-Parlamentet og borgernes rettigheder i overensstemmelse hermed. Europa skal være demokratisk.”
Adskillige tusinder af tyskere har skrevet under på kravet om retslig afgørelse af, om ratificeringerne kan godkendes uden folkeafstemning. Og kommer det til en folkeafstemning risikerer den tyske regering og parlament at blive underkendt. 1. juli offentliggjorde avisen Welt en meningsmåling, hvor 52 pct. sagde nej til at løse eurokrisen ved at afgive mere magt til EU.

Læs mere hos…
Sagsøgerne – klik her!
Mehr Demokratie – klik her!
Forfatningsdomstolen – klik her!

Back To Top