fbpx Skip to content

Tyskland: Målet er en permanent EU-hær

Tysklands udenrigsminister Guido Westerwelle støttede tanken om en permanent EU-hær i en tale lørdag på München Security Conference.

“Idéen om en europæisk hær blev fastlagt i de 27 EU-landes udarbejdelse af Lissabon-traktaten”, sagde Westerwelle.
“Det langsigtede mål er oprettelsen af en europæisk hær under fuld parlamentarisk kontrol. EU må leve op til sin politiske rolle som en global aktør. Den skal være i stand til at håndtere kriser selvstændigt. Det skal være i stand til at reagere hurtigt, fleksibelt og til at indtage en fælles holdning,” forklarede den tyske udenrigsminister og tilføjede bl.a.:
“Vi ønsker en stærk europæisk krisestyring. Dette har ikke til formål at erstatte andre sikkerhedsstrukturer. Ingen har grund til at frygte Europa, men alle skal være i stand til at stole på Europa.”

Den danske forsvarsminister Søren Gade tolkede Westerwelles udtalelser som, at EUs nye udenrigsminister skal have kontrol over den fælles EU-hær.
“Beslutningerne skal ikke uddelegeres til en EU-udenrigsminister, der bestemmer sig for, hvor hæren skal indsættes. Hvis det er, hvad der menes, er det gift for den danske EU-debat. Det danske forhold blev lavet med baggrund i frygten for en EU-hær,” lød det fra Søren Gade i de danske medier.

Merkel sagde det i marts 2007
Det er imidlertid langt fra første gang, at den tyske regering har gjort sig til fortaler for udviklingen af den fælles EU-hær. Da Tysklands forbundskansler Angela Merkel var vært for fejren af 50-året for Rom-traktaten i Berlin den 24-25. marts 2007 – da EU endnu arbejdede på indretningen af Lissabon-traktaten – udtalte hun bl.a. til ugebladet Bild:
“Vi er nødt til at bevæge os tættere på en fælles europæisk hær i de kommende år.”
Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussens kommentar var kort: “Jeg har slet ikke fantasi til at forestille mig noget sådan”.
Folkebevægelsen mod EUs EU-parlamentariker Søren Søndergaard var imidlertid ikke overrasket og sagde:
“Det er helt logisk, at EUs formand Angela Merkel brugte 50 års-dagen til at annoncere målet om en fælles EU-hær. Det viser, hvilken retning EU vil gå.”


Læs mere i bl.a. dagbladet Politiken – klik her!

Back To Top