fbpx Skip to content

50-års EU-medlemskab: Kritisk debat over hele landet

Grafik: Europa-Nævnet.

Folkebevægelsen mod EU inviterer til 7 offentlige debat- og oplysningsmøder om konsekvenserne af Danmarks medlemskab af EU. Det sker i provinsen i november, december og januar. Få overblik og læs mere her.

Rune Eltard-Sørensen
Journalist
26/10/2022

50 års dansk medlemskab af EU markeres dette efterår og vinter med debat- og oplysningsmøder over hele landet. Her kan borgerne blive opdateret på aktuelle emner som EU-mindsteløn, og diskutere storkapitalens lobbyisme i Bruxelles.

Der er også rig mulighed for at give sin mening til kende, når Folkebevægelsen mod EU slår dørene op til hele syv offentlige møder i provinsen i anledning af det omstridte jubilæum.
På en ny hjemmeside oprettet til formålet kan man skrive indlæg direkte til Folketinget og regeringen med sin holdning til Danmarks fremtid i eller udenfor EU.

Læs mere om Folkebevægelsen mod EU’s begivenheder herunder.

Folketinget ønsker meninger

Den officielle markering af jubilæet blev skudt i gang på årsdagen for folkeafstemningen om EF, den 2. oktober 2022. Det skete med lancering af hjemmesiden: www.EU.dk/50.

Folketinget står bag initiativet, hvor danskernes holdning til EU får plads i form af korte videoer og artikler. På hjemmesiden er også podcast og undervisningsmateriale om emnet samt en arrangementskalender.

Desuden er der mulighed for, at borgerne selv kan skrive en kommentar. Og så håbe på, at tilkendegivelsen finder vej til den kommende rapport om danskernes mening til EU, som næste år skal overleveres til Folketingets og regeringen.

Besøg hjemmesiden her.

Debat i provinsen

I anledning af 50-året for EU-medlemskabet vil det også være rig mulighed for at komme til debat- og informationsmøder arrangeret af Folkebevægelsen mod EU.

Der er hele syv begivenheder i provinsen på vej, hvor forskellige emner tages under kritisk behandling af eksperter og aktivister, som har erfaring, viden og holdninger om og til konsekvenserne af EU. Møderne er gratis og vil blive afviklet i samarbejde med folkebevægelsens lokalkomiteer i området.

Det første arrangement finder sted i Horsens lørdag den 5. november. Det er en heldags konference om EU’s mindsteløn og den danske fagbevægelsens muligheder for at bevare den danske arbejdsmarkedsmodel og kampen for velfærdssamfundet. Her vil fagligt aktive få ordet ligesom professor i arbejdsmarkedet, Bent Greve, vil fortæller om EU’s indflydelse på vores arbejdsliv.

Se detaljer i kalenderen her.

Det næste møde finder sted i Faxe torsdag den 17.november. Her kan man høre oplæg om EU’s Indre Marked, den fri bevægelighed for arbejdskraft og erfaringerne ude på byggepladserne med udenlandske kollegaer. Det vil Bodil Signe fra BJMF Immigrant blandt andre fortælle om. Og så vil Finn Sørensen fra Enhedslisten give et historisk overblik over fagbevægelsens erfaringer med EU.

Se detaljerne i kalenderen her.

Den 21. november går det løs på biblioteket i Slagelse. Her fortæller forfatter og analytiker Kenneth Haar om sin nye bog Kapitalens Europa, der handler om lobbyisme i EU-systemet. Ved samme arrangement kan man også høre formanden for DEO, Rasmus Nørlund, tale om Danmarks forhold til EU igennem årene.

Se detaljerne i kalenderen her.

I december og januar vil der blive afholdt debatmøder i Svendborg, Rønne, Helsingør og Roskilde. Mere information og detaljer vil løbende blive offentliggjort i kalenderen på Folkebevægelsen mod EU’s hjemmeside samt på EU.dk/50.

Back To Top