fbpx Skip to content

ACTA får endnu en mavepuster af EU-parlamentet

Det er ikke alene et alvorligt tilbageslag for ACTA, men også for det danske EU-formandskab, som med handelsminister Pia Olsen Dyhr i spidsen har sat meget prestige ind på at få aftalen vedtaget.

Ifølge Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen, skyldes handelsudvalgets afstemning den store folkelige modstand mod ACTA:

– Overalt i EU-landene har tusinder af mennesker højlydt protesteret mod aftalen – også i Danmark. Det er takket være dem, at EU-parlamentets handelsudvalg i dag har valgt at gå imod Kommissionen, Rådet og de multinationales interesser.

Søren Søndergaard påpeger også, at selve ACTA-aftalen blev forhandlet uden inddragelse af offentligheden:

– Hele forhandlingsforløbet har været skandaløst lukket for offentligheden. I globale institutioner som FN, hvor man forhandler lignende aftaler, afholdes der jævnlige dialogmøder, og man kan få adgang til aftaleudkast. Den eneste grund til, at offentligheden fik indsigt i ACTA-forhandlingerne inden aftalen blev underskrevet, var, at papirerne blev lækket til offentligheden.

Søren Søndergaard understreger dog, at han støtter beskyttelsen af den kreative sektors rettigheder:

– Jeg støtter selvfølgelig kunsternes og det kreative miljøs rettigheder. Men det egentlig formål med ACTA er, at beskytte de rige lande i den globale konkurrence og de store virksomheders urimeligt lange patentperioder på f.eks. livsvigtig medicin til u-landene. Samtidig ville ACTA kunne bruges til overvågning og indskrænkning af friheden på nettet. Og den pris er alt for høj for at sikre ophavsrettigheder.

ACTA-aftalen går nu videre fra handelsudvalget til endelig behandling på EU-parlamentets plenarmøde i juli i Strasbourg, som er sidste samling inden EU-parlamentet lukker ned for sommeren.

Søren Søndergaard kan kontaktes på (00 45) 40 45 38 49.

Back To Top