fbpx Skip to content

Bling-bling for bureaukrater: Nyt EU konferencecenter til 1,1 mia. kroner

Trods et stort hul i budgettet vil EU-toppen bygge et nyt skattefinansieret konferencecenter i Bruxelles til 1,1 mia. kroner. Rina Ronja Kari kalder det en hån mod skatteborgerne.

EU-Rådets Europa-bygning i Bruxelles, som blev indviet i 2016. Pris 2,5 mia. kr. (Foto: Samynandpartners / Wikimedia)

EU’s budgetproblemer er angiveligt ikke større, end man vil bruge 1,15 mia. kroner på et nyt konferencecenter i Bruxelles’ såkaldte EU-kvarter. Bygningen skal finansieres af de europæiske skatteydere. Dette skriver de britiske medier The Telegraph og Daily Express.

”Det er simpelthen en hån mod skatteborgerne, at EU man nu vil bruge endnu flere af deres penge på luksusbygninger til EU-toppen, mens man samtidig klager over pengemangel. I årevis har velfærden lidt under EU’s stramme økonomiske politik, men der er tilsyneladende ingen smalle steder, når det gælder EU-toppen,” siger Rina Ronja Kari.

EU vil få stort et årligt hul i budgettet, efter Storbritannien forlader Unionen i 2019 på grund af Brexit. Storbritannien er nemlig netto-bidrager til EU, og betaler hvert år ca.  68 mia. kr. netto til EU.

Banketsal og børnehave

Den nye konferencebygning skal ifølge The Telegraph og Daily Express være på 20.000 kvadratmeter og indeholde 29 møde- og konferencerum, samt parkeringspladser, en sal til banketter og et center til børnepasning.

”De her planer viser jo med al tydelighed, at EU-systemet er helt ud af berøring med virkeligheden. Der er stadig kolossale behov i Europa, og befolkningen ønsker jobs, social velfærd, sundhed og uddannelse. I stedet er EU’s svar at lave en luksusbygning til en milliard. Og så undrer EU-toppen sig over manglende opbakning,” siger Kari.

EU-kommissionen råder allerede det 35 år gamle konferencecenter Centre de Conference Albert Borschette. Derudover har Bruxelles en lang række hoteller og centre med konferencefaciliteter. Men en talsmand for Kommissionen udtaler til Daily Express, at der er behov for at udskifte bygningen, som huser 4000 møder om året.

Bling-bling for bureaukrater

Det nye konference skal ifølge dokumenter, som The Telegraph citerer, angiveligt stå færdig i november 2023. Det er meningen, at kontrakten for opførelsen underskrives i august 2019, fem måneder efter Brexit træder i kraft.

For to år siden blev Rådets store Nye Europa bygning indviet, hvilket kostede de europæiske skatteydere i omegnen af 2,5 mia. kroner.

”EU-toppen har ambitioner om at promovere sig selv igennem prestigearkitektur, som kun tjener en lille elite. Med megadyre bygningervil man vise, hvor storslået Unionen er. Men det er jo uden substans og hold i den virkelighed, som resten af os lever i. Det er ren bling-bling for bureakrater,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top