fbpx Skip to content

Bredt ønske om frihed fra euro

Bragt i Køge Onsdag

Formanden for Europabevægelsen i Region Sjælland Jan Wammen har problemer med virkeligheden i hans indlæg i avisen 25/ 1. Først går det galt med overskriften: »Danmark og Europa«. For EU er ikke Europa.

Faktisk er en snes europæiske lande valgt en anden vej end EU.

At de geografiske fakta ikke er på plads er én ting, men det er værre at Jan Wammen ikke har styr på de politiske og økonomiske realiteter. Påstanden om, at Dansk Folkeparti og Enhedslisten udgør den danske euromodstand står i skærende kontrast til meningsmålingerne, som tydeligt viser, at over halvdelen af danskerne hellere vil have den danske krone end en euro i krise. Så store er de to partier vist ikke.

Virkeligheden er, at også regeringspartiernes egne ungdomsorganisationer VU og KU siger nej til euroen. Der er et flertal mod euroen i SF og ikke mindst SFU, mens der er store mindretal hos Socialdemokraterne og Radikale Venstre.

Jeg selv er et eksempel på de mange radikale som både tilhængere af vores selvstændige valuta og et ligeværdigt samarbejde mellem frie stater i stedet for EU. Foruden at være talsperson for Folkebevægelsen mod EU og førstesuppleant til EUparlamentet, er jeg gruppeformand i Skive Byråd for Radikale Venstre.

Flere lande har valgt en anden vej end den meget stramme, centralistiske styring fra Bruxelles.

Foruden de lande, der har valgt det gode naboskab med unionen, så har flere EU-lande valgt euroen fra og en selvstændig valuta til. Det gælder Danmark og i endnu højere grad Sverige og Storbritannien, som har bibeholdt muligheden for at føre en økonomisk politik, der er tilpasset det enkelte lands forhold. Dertil kommer en stor euromodstand i befolkningerne inden for eurozonen. Eksempelvis er der en overvældende euro-modstand i Estland, som er det seneste land, der har opgivet sin valuta på trods af et befolkningsflertal.

Verden er ikke så enkel, som Jan Wammen gør den til: Euromodstanden og EU-modstanden er bred, EU er ikke lig med Europa og der findes andre veje – heldigvis.

Back To Top