fbpx Skip to content

Britiske konservative diskuterer EU-exit

“Konservative vælgere: Forlad EU nu!” lød overskriften på forsiden af en avis, som de delegerede ved det konservative britiske regeringsparti fik i hånden ved åbningen af partiets årlige konference i Manchester i denne uge.

Den seneste måling foretaget af YouGov viser, at 33 pct af de konservative vælgere vil ud af EU, mens 44 pct. ønsker unionen lavet helt om til kun at være et frihandelssamarbejde. Kun 2 pct. ønsker fuld integration i EU (se målingen – klik her).

“Storbritanniens modstand mod integration i EU handler ikke om flag eller hymner. Den skyldes at vu helt ind i vores knogler føler, at det er den forkerte måde at regere et kontinent på. Og jeg tror ikke, at briterne er de eneste, som ønsker friheden til at kunne melde sig ud”, skrev en af de delegerede, det konservative parlamentsmedlem Douglas Carswell på sin blog forud for konferencen (læs bloggen – klik her). Carswell er blandt frontfigurerne i Peoples Pedge – en tværpolitisk kampagne for folkeafstemning om EU-medlemskabet (læs mere om Peoples Pledge – klik her!).

Den konservative premierminister David Cameron afviser imidlertid, at en sådan afstemninger aktuel: “Hvis der kommer en ny traktat på bordet engang i fremtiden, kan det godt være, at vi skal have en afstemning. Men i øjeblikket tror jeg snarere, at folk er interesseret i at blive. Det er vigtigt for vores samhandel. 40 pct. af vores eksport går til eurozonen, og at lukke os ude af fællesmarkedet vil være en fejl”, sagde han til SkyNews.

Udmeldelse af EU betyder imidlertid ikke udelukkelse fra eurozone eller fællesmarked. Et lille flertal af briterne (se målingen – klik her!) ønsker EU udskiftet med frihandelssamarbejdet EFTA, som giver fuld adgang til handel med hele EU.

Back To Top