fbpx Skip to content

Det nye EU i støbeskeen

Af Søren Søndergaard, MEP, Folkebevægelsen mod EU

I øjeblikket foregår en historisk forvandling af EU. Væk fra det gamle EU, som vi har kendt de sidste årtier. Og frem mod det nye EU, som meget mere har karakter af en egentlig statsdannelse.

Det er krisen i euroen som har fremtvunget denne forvandling af EU. Langt om længe har EU-eliten indset, at en fælles mønt uden en fælles stat er som en murer uden mursten eller en tømmer uden hammer. Det fungerer simpelt ikke.
Derfor er planen nu at opbygge en egentlig stat omkring euroen. Med en euro-regering, med en euro-finansminister og med en euro-bank, som træffer alle afgørende økonomiske beslutninger indenfor euro-zonen.

Denne forandring af EU til en Euro-stat kommer ikke til at gå stille af. Den vil udløse voldsom uenighed og nogle af de nuværende EU-lande vil ende med slet ikke at være med. Derfor er det også svært at sige præcist hvor hurtigt udviklingen vil gå. Men retningen er ikke til at tage fejl af.

Hvor skal Danmark placere sig i denne udvikling? Skal vi viljeløst lade os føre med og overlade alle væsentlige beslutninger ”“ også om arbejdsmarkedspolitikken ”“ til den nye Euro-stat. Eller skal vi sige fra og insisterer på, at forholdene i Denmark, dem vil vi bestemme selv?

Folkebevægelsen opfordrer alle til at gå ind i denne diskussion. EU skal ikke bestemme alt!

Back To Top