fbpx Skip to content

Tidligere EU-leder får topstilling i Goldman Sachs

Den ene tjeneste er den anden værd. Foto: Wiki Commons.
Den ene tjeneste er den anden værd. Foto: Wiki Commons.

Folkebevægelsens gruppe i EU-Parlamentet, GUE/NGL, har i en pressemeddelelse meddelt, at man er ”oprørte” over, at portugisiske José Manuel Barroso vil tiltræde en stilling som direktør og international rådgiver i det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs.

Barroso skifter job, men han fortsætter med at beskytte de samme interesser, som han gjorde i ti år lange virke som formand for EU-Kommissionen, nemlig storkapitalens interesser.

Joao Ferreira – GUE/NGL

Barroso var premierminister i Portugal fra 2002-2004, og var efterfølgende formand for EU-Kommissionen fra 2004-2014. Han stod således i spidsen for en række af EU´s beslutninger om nedskæringspolitiker og for en række låne- og refinansieringsaftaler med Grækenland, som ikke mindst er kommet en række store banker til gode.

Goldman Sachs medvirkende til finanskrisen

Goldman Sachs er mest kendte i Danmark for købet af en stor andel af DONG. Aktierne i DONG er efter salget tordnet i vejret. I USA er Goldmans Sachs blevet dømt for bevidst at have vildledt kunder mellem 2005 og 2007, hvilket medvirkede til at udløse kollapset i finansmarkedet i 2008.

Finanskrisen udløste som bekendt de senere års økonomiske krise, som igen har medført EU’s hårde kurs over for lande som Portugal, Spanien og Grækenland.

Skamfuld udnævnelse

”Barroso skifter job, men han fortsætter med at beskytte de samme interesser, som han gjorde i ti år lange virke som formand for EU-Kommissionen, nemlig storkapitalens interesser. Dette er endnu et eksempel på sammenblandingen af interesser mellem EU og storkapitalen. Det er disse interesser, som EU varetager på bekostning af arbejderne og befolkningen,” udtaler portugisiske João Ferreira, der er medlem af EU-Parlamentet for GUE/NGL gruppen.

Ferreira påpeger, at denne udnævnelse viser nødvendigheden af at rulle alle love vedrørende Bank Unionen tilbage igen.

Marisa Matias, der også repræsenterer Portugal i EU-Parlamentet, kalder udnævnelsen for ”skamfuld”. Hun påpeger, at Barroso nu får sin beløning for det gode job, som han har udført for Goldman Sachs og finansmarkederne ved ødelægge tilværelsen for millioner af europæiske borgere med nedskæringer i blandt andet Portugal, Grækenland, Irland, Spanien og Italien.

Back To Top