fbpx Skip to content

Eks-kommissær tvunget til fratrædelse

Den tidligere EU-kommissær Charlie McCreevy trækker sig fra sin bestyrelsespost i investeringsbanken NBNK. Det sker efter EU-kommissionens etiske udvalg har udtrykt bekymring over en mulig interessekonflikt ved hans ansættelse i investeringsbanken. Charlie McCreevy, har nemlig som tidligere kommissær for det indre markedet spillet en væsentlig rolle i forbindelse med reguleringen af EU’s finansielle markeder.

I en kort erklæring meddelte NBNK Investment Charlie McCreevys fratrædelse.

– Efter en dialog med Europa-Kommissionen, har det ikke været muligt at finde en måde, hvorpå hr. McCreevy kan fortsætte i bestyrelse af NBNK på en måde, der er forenelig med hans almindelige ansvar som en tidligere EU-kommissær, skriver banken blandt andet

– Under de omstændigheder, har hr. McCreevy udtrådt af bestyrelsen med øjeblikkelig virkning for at være i fuld overensstemmelse med sine forpligtelser, forsættes der.

Det er første gang nogensinde at EU-kommissionen har fastslået, at en tidligere kommissær ikke bør tage et job på grund af en interessekonflikt. Kommissionen er, med henvisning til en række tidligere sager, blevet kritiseret kraftigt for ikke at tage sit arbejde som vagthund overfor de tidligere kommissærers ansættelser, alvorligt.

ALTER-EU, en sammenslutning af en række organisationer, som alle arbejder for mere transparens i EU, mener at Kommissionen også bør forholde sig kritiske til en række andre ansættelser af tidligere kommissærer. Blandt andet henvises ALTER-EU til tidligere industrikommissær Günter Verheugen, der er medstifter af et nyt lobbykonsulentfirma kaldet “European Expericence Company”.

Kommissionen opfordres ligeledes til at indfører en treårig karantæne-periode, hvor tidligere kommissærer ikke kan blive ansat i lobbyvirksomheder eller virksomheder hvor der er en tydelig interessekonflikt.

Back To Top