fbpx Skip to content

Euroens overlevelse i fare

Euroen kan være på vej til sin undergang, det vurderer Joseph Stiglitz, der bl.a. har fungeret som økonomisk rådgiver for Bill Clinton og som i dag er professor ved Columbia Buisness School i USA.

Ifølge Stiglitz er det euro-landenes uensartede økonomiske udvikling, der bringer valutasamarbejdet i fare. Der er nemlig forskellige behov for økonomiske justeringer i de enkelte lande og det giver euroen ikke mulighed for.

Fx har et land som Tyskland stort overskud på betalingsbalancen, mens lande som Grænkenland og Irland har store budgetunderskud. Disse forskelligheder i økonomier presser valutaen. Ifølge Stiglitz låser euroen altså medlemslandenes økonomier.

– Lande, der deler samme valuta, har en fastlagt vekselkurs med hinanden, og de har dermed opgivet et vigtigt redskab til at justere. Så længe der ikke forekommer chok, vil euroen gøre det godt. Den skal stå sin prøve, når et eller flere lande står over for en nedtur, forklare Stiglitz til det britiske dagblad The Telegraph.

Han er bekymret for at de planlagte nedskæringer i mange EU-lande vil forværre krisen og fører til endnu en nedtur i økonomien.

– Det er bekymrende, at der går en bølge af besparelser gennem Europa, og de rammer selv USA’s kyster forklarer han.

Back To Top