fbpx Skip to content

Estisk kampagne mod euroen

Dagen efter at EUs økonomi- og finansministre tirsdag fejrede deres endelige ja til til Estlands optagelse i euroland, søsatte estiske tilhængere af landets egen valuta Kroon’en en kampagne, hvor de hen over sommeren vil sprede foldere og t-shirts rundt om i landet.

Kampagnens t-shirts viser et stort rødt hjerte og billeder af Lydia Koidula og Carl Robert Jakobson samt kærlighedserklæringer til de to – “Ma armastan Jakobsoni” og “Ma armastan Koidulat””. Koidula og Jakobson var ledende personer i den estiske selvtændighedsbevægelse i sidste halvdel af 1800-tallet. På den estiske 100 Kroon-seddel er der et billede af Koidula og på 500 Kroon-sedlen et billede af Jakobson.

Bag kampagne står tænketanken Own State Information Center, som i juni offentliggjorde en meningsmåling, der viste et klart estisk nej til euroen. Var der folkeafstemning i dag, ville 56 pct. stemme nej til et bytte Kroon’en ud med euroen. Og 59 pct. ønsker en sådan folkeafstemning.

– Vi vil gerne fortælle om flertallets holdning, som ikke er repræsenteret i det estiske parlament. Har du hørt noget ord fra nogen politiker i parlaemntet til forsvar for den estiske Kroon? spørger formanden for Own State Information Center i forbindelse med kampagnen.

Back To Top