fbpx Skip to content

EU-aftale med USA truer filmbranchen

Den 14. juni 2013 skal handelsministrene i EU’s medlemslande godkende det forhandlingsmandat til de kommende forhandlinger om en frihandelsaftale med USA, som EU Kommissionen har foreslået. Forhandlingerne forventes at gå i gang i begyndelsen af juli i år.
I den sammenhæng kommer de europæiske ”“ og herunder danske ”“ nuværende og ikke mindst fremtidige støtteordninger for kultur og medier i farezonen, idet de kan opfattes som hindringer for fri handel mellem EU og USA.

Dansk filmbranche (organisationerne Producentforeningen, Dansk Film Instruktører, FAF, Dansk Kunstner Råd, Danske Dramatikere, Danske Biografer, Dansk Skuespillerforbund, Den Vestdanske Filmpulje og Film Fyn) har udsendt en pressemeddelelse med et fælles opråb, hvor de bl.a. siger:

“Udfordringen er, at det netop på kulturområdet er umuligt at skabe et fair og lige konkurrenceforhold mellem en mastodont som USA og et lille sprogområde som for eksempel Danmark. Vi opfordrer derfor Danmark til i EU at stemme for den “kulturelle undtagelse” i forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA.
Hvis kultur og dermed også film, tv og andre audiovisuelle medier ikke bliver undtaget, vil det være:
”¢ et alvorligt angreb på de fremtidige muligheder for at støtte dansk kultur
”¢ et alvorligt angreb på muligheden for at etablere fremtidige medieplatforme, der har et dansk eller europæisk udgangspunkt
”¢ en styrkelse af store amerikanske aktører, som i forvejen har et forspring, og som ikke bidrager til produktion af danske og europæiske fortællinger”.

Organisationerne opfordrer den danske handelsminister til at rejse til at støtte EU-parlamentets resolution af 27. maj 2013, som vil undtage film og tv fra frihandelsaftalen.

Læs mere hos Producentforeningen – klik her!

Back To Top