fbpx Skip to content

EU-kommissionen advarer: EU-budget er ved at løbe tør for penge

EU-kommissionen advarer om, at de er ved at løbe tør for penge. Udmeldingen kommer i forbindelse med heftige diskussioner mellem EU-instiutionerne om ubetalte regninger.

Det er efterhånden en tilbagevendende episode, og denne gang ser ud til at være et hul på intet mindre 4.7 mia. euro (godt 35 mia. kr.), som ellers skulle bruges til at dække regninger til forsknings- og beskæftigelsesprogrammer, samhørighedspolitik og stigende udgifter i forbindelse med flygtningekrisen i Ukraine og Syrien.

EU-kommissær Androulla Vassiliou var i onsdags ude med en skarp kritik af medlemsstaterne for at udbetale alt for lidt til budgettet. Og den nye formand for budgetudvalget i EU-parlamentet, Jean Arthuis, udtrykte, at budgetterne skal være i orden.

Spørgsmålet er om EU-kommissionen vil begynde at inddrage penge fra medlemsstaterne i tilfælde, hvor de har overtrådt konkurrenceregler og overskud fra andre poster.

For at det kan ske, skal medlemsstaterne godkende denne metode. Men medlemsstaterne er tøvende med at udbetale pengene, da deres budgetter er yderst pressede som følge af krisen og EU’s nedskæringspolitik. Den italienske minister Vedova har på vegne af medlemsstaterne udtalt, at ingen medlemsstat skal tvinges til at betale ekstra regninger, og at medlemsstaternes økonomiske situation skal respekteres.

I EU’s budget for 2015 ser det derfor ud til, at medlemsstaterne vil skære hele 2,1 mia. euro (næsten 16 mia. kr.), da man er yderst forbeholden med at betale ekstra regninger. Dermed er der lagt i kakkelovnen til et politisk slagsmål om EU’s budget til efteråret.

Tidligere har både studenterudvekslingsprogrammet Erasmus og Den Europæiske Socialfond været på randen af at løbe tør for midler i 2012 og 2013.

Du kan læse Euobservers artikel her (på engelsk): http://euobserver.com/news/125028

Back To Top