fbpx Skip to content

EU ignorerer krænkelser af menneskerettigheder i Tyrkiet

Hvert år i midten af oktober offentliggør EU-kommissionen en række rapporter om situationen på menneskerettighedsområdet i de officielle ansøgerlande til EU (Makedonien, Albanien, Serbien og Tyrkiet).

Sådan er det i hvert fald traditionelt. Men i år er en undtagelse. Rapporterne er ikke kommet og der er ingen officielle udmeldinger på hvornår det sker. Grundet til de manglende rapporter er en offentlig kendt hemmelig i Bruxelles.

Problemet er Tyrkiet.
Rapporterne er nemlig typisk ikke særligt opmuntrende læsning, da menneskerettigheds overtrædelser længe har været en daglig begivenhed i Tyrkiet. Og i følge Human Rights Watch er det netop problemet.

Lotte Leicht fra Human Rights Watch siger følgende om situationen i Tyrkiet:

“Det har været et rigtigt dårligt år for menneskerettighederne i Tyrkiet, det er helt klart. Vi har set et kollaps af fredsprocessen med kurderne og vi har set en utrolig eskalation af vold,” siger Lotte Leicht til P1 Orientering.

Politisk belejligt
Lige nu har EU dog for travlt til at beskæftige sig med noget så banalt som menneskerettigheder.

Med Angela Merkel i spidsen er EU nemlig i gang med at forhandle en aftale om håndtering af syriske flygtninge på plads med netop Tyrkiet.

Her vil EU gerne have at Tyrkiet på den ene eller anden måde agere dørmand for EU og ikke lukker flere flygtninge ind. I en sådan situation vil det ikke se særligt pænt ud, hvis EU kritiserede Tyrkiet for groft at tilsidesætte en hel stribe af menneskerettigheder.

Samtidig er der valg i Tyrkiet den 1. november og en kritisk rapport fra EU vil komme lidt ubelejligt fra Præsident Erdogan og hans parti AK.

Ifølge Folkebevægelsen mod EU’s MEP, Rina Ronja Kari, er det blot endnu et eksempel på at EU tilsidesætter grundlæggende principper, når det lige passer ind i EU’s politiske dagsorden.

“EU hylder demokrati og menneskerettigheder når det er gratis at gøre sådan. Men det er glemt, så snart det bliver ubelejligt. Man bør ikke dæmpe kritikken af Tyrkiet for at gøre andre en vennetjeneste,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top