fbpx Skip to content

EU-kommissionen blæser på EU-domstolens afgørelse om fiskeri i Vestsahara

EU-kommissionen har besluttet at forlænge fiskeriaftalen med Marokko på trods af, at EU-domstolen tre gange har slået fast at aftalen er ulovlig.

Sahwari folket fra Vestsahara er blevet drevet på flugt og mange bor nu i flygtningejlejre i Algeriet. Her ses El Aioun lejren. (Foto: Jørn Sund-Henriksen / Wikimedia Commons)

Af Ann-Selena Cailloux

EU-domstolen har hele tre gange slået fast, at en fiskeriaftale mellem EU og Marokko er ulovlig, fordi den omfatter områder ud for Vestsahara.

I februar fastslog EU-domstolen desuden, at en fiskeriaftale mellem EU og Marokko, der omfatter Vestsahara ville være i strid med folkeretten. Senest blev EU-domstolens dom stadfæstet 19. juli.

Men EU-kommissionen har dog besluttet, at det er “muligt at udvide bilaterale aftaler med Marokko til Vestsahara under visse betingelser”. Dermed ignorerer dermed kommissionen EU’s egen domstol.

Allerede 24. juli indgik EU-kommissionen og Marokkos regering således en ny fiskeriaftale, der omfatter farvandet ud for Vestsahara. Aftalen afventer godkendelse i EU-Parlamentet og i det marokkanske parlament.

Uacceptabel støtte til ulovlig aftale

“Det er helt og aldeles uacceptabelt, at EU-kommissionen fortsætte med at støtte en ulovlig fiskeriaftale, som er i klar strid med folkeretten og EU-domstolens kendelser,” siger Lave K. Broch, der 1. suppleant til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

“Såvel USA som EFTA er i stand til at indgå aftaler med Marokko, som ikke inkluderer Vestsahara. Det burde derfor også være muligt for EU,” påpeger han.

Marokko har holdt Vestsahara besat siden 1975, og landet har ikke ret til at forhandle fiskerikvoter på vegne af Vestsahara.

EU svækker FN’s arbejde for fred i Vestsahara

Lave K. Broch påpeger, at Verdenssamfundet har besluttet, at Vestsahara har ret til selvstændighed og derfor skal landets status afgøres ved en folkeafstemning.

“Vi bør i omverdenen støtte FN’s arbejde for at få afholdt en sådan afstemning. Når EU-kommissionen køber fisk Vestsahara og giver pengene til Marokko, så køber man fra nogen, som ikke har ret til fisken. Det er hæleri på internationalt niveau, og det bør fordømmes,” siger han.

Broch understreger desuden, at EU-kommissionens støtte til den ulovlige aftale desuden betyder, at EU svækker FN’s arbejde for fred i Vestsahara.

“Alle skålaftaler om EU som fredens projekt mister jo sin betydning, når EU-kommissionen er ligeglade med fredsprocessen i Vestsahara,” siger han.

Back To Top