fbpx Skip to content

EU-kritisk parti sejrer i finsk parlamentsvalg

Det finske konservative parti blev valgets største med 20,4 procent af stemmerne og 44 mandater. Dermed kan den nuværende finske finansminister, Jyrki Kataninen, se frem til at blive statsminister i den kommende finske regering, skriver internetavisen euobserver.com. En af hans muligheder er at etablere en regering sammen med det finske socialdemokrati (19,1 procent af stemmerne og 42 mandater) og “De Sande Finner” (19,0 procent og 39 mandater). En sådan alliance vil i givet fald besætte 125 ud af parlamentets 200 pladser.

Det liberale centerparti havde en tilbagegang på 7,3 procentpoint og blev med en tilbagegang fra 51 til 35 mandater valget store taber. På venstrefløjen fik Venstrealliancen (Vasemmistoliitto) en mindre tilbagegang på tre mandater og har nu 14 mandater.

“De Sande Finner” blev dannet i 1995, og ledes i dag af den 48-årige Toni Soini. Partiet ønsker bl.a. en strammere indvandringspolitik, er imod finsk medlemskab af NATO og imod, at der undervises på svensk på de finske skoler. Partiet har også ført sig frem med en stærk kritik af EU og har dermed været i stand til at kapitalisere på den understrøm af EU-kritik, som også præger Finland.

Formanden for Perussuomalaiset, Timo Soini, har siddet i EU-parlamentet siden 2009, hvor han er indgået i EFD-gruppen sammen med bl.a. Morten Messerschmidt.

Læs mere på dagbladet.no (NO)

Valgresultatet på reuters.com (EN)

EU-observer.com: Finnish election threatens Portugal rescue

Back To Top