fbpx Skip to content

EU og Somalia ”“ bombernes projekt?

EU’s forsvarsministre besluttede torsdag at udarbejde et mandat, som giver EU-styrker lov til at bombe mål på somalisk landjord fra havet eller luften i kampen mod somaliske pirater. Mandatet gælder ikke for danske styrker på grund af Danmarks EU-undtagelse på det militære område.

– EU kaster sig ud i et krigseventyr med stor risiko for masser af uskyldige civile ofre og udvikling af en egentlig krig mod fattige og sultende afrikanere. EU har ingen ret til at bombe mål på somalisk landjord, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Der er ingen tvivl om, at der er brug en stærkere indsats mod den omfattende piratvirksomhed i havet ud for ikke mindst Somalia. Der kan sættes flere resurser ind i den indsats, som de danske krigsskibe Absalon og Herluf Trolle har bidraget effektivt til i de senere år. Og der bør gøres en langt større civil og humanitær indsats imod den fattigdom, arbejdsløshed og sult, som skaber grobunden for piratvirksomheden. Men skal der være en militær indsats overfor mål på somalisk landjord, bør det som minimum være med FN-mandat og så vidt muligt i samarbejde med somaliske myndigheder.

Søværnets fhv. øverste chef, kontreadmiral Nils Wang, efterlyste i 2009 en indsats på somalisk landjord ”“ men ikke med bomber:
”Forudsætningen for at bekæmpe pirateri er at få skabt en situation, så det bedre kan betale sig at tage ud at fiske end at kapre skibe. Så vi får ikke fat i roden til sygdommen, før vi går ind og laver en indsats i Somalia. I virkeligheden er den nuværende mission på havet den mindst ringe løsning, for den vil blive ved med at være symptombehandling. Den langsigtede løsning ligger på land”, udtalte han i Morgenavisen Jyllands-Posten. Og han gentog budskabet i en analyse i Politiken i marts 2011.

Ønskes yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, telefon 26 70 18 16 / email rina@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40

Back To Top