fbpx Skip to content

EU-parlamentarikere råber vagt i gevær over for tre EU- agenturer

I sin rolle som kontrolorgan for EU institutionernes budgetter, valgte parlamentarikerne i EU parlamentets budgetkontroludvalg i går at suspendere godkendelsen af agenturerne for henholdsvis fødevarekontrol, medicin og miljøs budget. Dette skete på grundlag om mistanke om, at personale i de tre institutioner har haft en særlig interesse i at fremme forhold for de industrier, de varetager og kontroller.

Konkret drejer det sig bl.a. om en tidligere direktør for medicinal agenturet, der skiftede til et job hos et medicinalfirma, som agenturet havde udstedt standarder for, såvel som lobbyister fra fødevareindustrien, der er blevet hyret af Den Europæiske Fødevaremyndighed i Italien.

Denne suspendering, er et symbolsk skridt på vejen til helt at bryde med en årtier lang “gentleman” aftale mellem Rådet og Parlamentet, om ikke at blande sig i hinandens budgetter, og at Parlamentet ikke længere vil tilsidesætte sin kontrolfunktion.

Hvorvidt suspenderingen opretholdes, og derved medfører at de tre agenturer ikke vil være i stand til at afslutte regnskabsåret for 2010, vil blive afgjort til maj, hvor Parlamentet som helhed stemmer om det. I mellemtiden har agenturerne fået tre måneder til at offentliggøre deres medarbejders og eksperters CV for at få eventuelle interessekonflikter frem i lyset og få bragt forholdene i orden.

Back To Top