fbpx Skip to content

EU-parlamentet åbner ladeport for korruption

Sidste år blev en række EU-parlamentarikere taget med fingrene nede i klejnekassen. Til gengæld for store beløb i kontanter havde de lovet nogle engelske journalister, som udgav sig for at være finanslobbyister, at fremsætte forslag i EU-parlamentet om lempeligere kontrol med finanskapitalen.

Afsløringen var naturligvis rimelig ubehagelig for EU-parlamentet. Ikke mindst fordi det tilsyneladende bekræftede påstandene om, at mange MEP’ere er korrupte og mere interesseret i at varetage finanskapitalens interesser end deres vælgeres.

Derfor blev det besluttet at rydde op. Under ledelse af EU-parlamentets formand blev der etableret et hurtigarbejdende udvalg på 16 medlemmer og suppleanter (bl.a. Folkebevægelsens Søren Søndergaard), som skulle udarbejde et forslag til adfærdskodeks for MEP’erne. Dette forslag indeholdt bl.a. en grænse for hvor store gaver en MEP’er kan modtage, mere åbenhed om eventuelle biindtægter samt oplysningspligt om rejser og ophold betalt af tredjepart.

Dette adfærdskodeks blev vedtaget af EU-parlamentet i december 2011, hvorefter det blev overladt til parlamentets ledelse at fastsætte de konkrete retningslinjer. Men nu er indholdet pludselig blevet ændret. F.eks. skal EU-parlamentarikerne kun oplyse hvis de modtager Business-class-billetter og hotelværelser til en pris på over 300 euro (2.250 kroner) pr. nat.

Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen mod EU, er rasende:

– De nye regler åbner en ladeport for korruption. De betyder f.eks. at en EU-parlamentariker kan lade et stort olieselskab invitere sig på en uges ophold i Rio under karnevalet med fuld betaling af en Economy Ekstra-flybillet og et hotelværelse til 299 euro pr. dag uden at skulle oplyse sine vælgere om det.

– Det er fuldstændig uacceptabelt og et brud med den åbenhed, som EU-parlamentet burde stå for. Jeg kræver derfor, at sagen kommer op på plenarmødet i Strasbourg den 1-4. juli, og at beslutningen fra parlamentets ledelse bliver underkendt. Hvis det generer dem så meget, at de vil trække sig, så vil det kunne være en gevinst mere.

Søren Søndergaard kan kontaktes på (00 45) 40 45 38 49.

Back To Top