fbpx Skip to content

EU-modstanden fortsætter efter græsk genvalg

Af Mette Mie Skaarup

Den græske befolkning viste ved søndagens parlamentsvalg, at modstanden mod EU’s nedskæringer fortsat er markant.

Det græske EU-kritiske parti Syrika, der har gjort EU-modstanden til sin mærkesag, fik ved valget i søndags 26,9 procent af de græske stemmer. En betydelig fremgang i forhold til partiets valgresultat i maj, hvor partiet fik 16,8 procent af stemmerne.

Samlet har 52 procent af den græske befolkning stemt på partier, der er imod EU’s nedskæringer, mens 48 procent af stemmerne er faldet på partier som er for nedskæringspolitikken.

Spørgsmålet om hvorvidt Grækenland skal acceptere EU’s nedskæringskrav, som var betingelsen for Grækenlands anden lånepakke, har været det helt stor spørgsmål under valgkampen.

Det handler om, at det først og fremmest er almindelige grækere, som rammes af nedskæringerne indenfor det offentlige.

Trods tilslutningen til de EU-kritiske partier, var det de konservative, Nyt Demokrati, der med 29,7 procent af stemmerne blev valgets vinder.

Indenfor de næste par dage skal de konservative have dannet en regering. Det sker muligvis idag tirsdga. En mulig regeringspartner er det socialistiske parti, Pasok (socialdemokrater), der med sine 12.3 procent af stemmerne, kan sikre de konservative et flertal.

Pasok har dog på nuværende tidspunkt meldt ud, at de ikke vil danne regering uden det EU kritiske Syriza, der står i skarp kontrast til den konservative pro-EU nedskæringspolitik.

Gårdagens parlamentsvalget, der er Grækenlands andet parlamentsvalg indenfor halvanden måned, er et genvalg som følge af de græske partiers manglende evne til at forme en regering efter det oprindelige valg i maj.

Sådan fordeler stemmerne sig ved det græske parlamentsvalg:

Nyt demokrati: 29,7 procent

Syriza: 26,9 procent

Pasok: 12,3 procent

Uafhængige Grækere: 7,5 procent

Gyldent Daggry: 6,9 procent

Demokratisk Venstre: 6,3 procent

KKE (kommunistpartiet): 4,5 procent

Back To Top