fbpx Skip to content

EU-regering eller euro-regering for EU?

Tyskland og Frankrig har længe været bannerførere for dannelsen af en euro-regering, som skal bestemme den økonomiske politik og straffe lande, som ikke følger retningslinierne. Og ifølge dagspressen er forbundskansler Angela Merkel, præsident Nicolas Sarkozy og lederne af EU-institutionerne sammen med IMF allerede begyndt at fungere som en uformel euro-regering overfor især Grækenland. Men det er ikke alle, der er enige i, at det skal være sådan.

”Det er et held, at Danmark – og ikke f. eks. Frankrig – overtager formandskabet nu. Danmark har en fælles interesse med parlamentet i at sikre, at beslutningerne bliver truffet i EU, altså alle 27 lande og parlamentet. Frankrig ville nok være mindre optaget af netop det problem”, siger Guy Verhofstadt, leder af den liberale gruppe i EU-parlamentet til Politiken.

Europaminister Nicolai Wammen siger at det er ”afgørende, at vi er enige om og fast besluttet på, at EU af 27 skal være forum for diskussionerne. Det er vigtigt, ikke bare for Danmark, men for hele Den Europæiske Union”, og at ”parlamentet er nøglen til succes for det danske formandskab”.

– Selvfølgelig er det forkasteligt, at Tyskland og Frankrig nu i endnu højere grad forsøger at sætte sig på hele EU gennem Euro-klubben. Men det afgørende er indholdet. Modsat Vammen og Verhofstadt ønsker Folkebevægelsen hverken at EU eller Euro-klubben skal kunne diktere den økonomiske politisk i de enkelte medlemslande. Man kan sætte ølse for og man kan sætte ølse bag, men pølsen har alligevel den samme ”“ bitre ”“ smag, siger medlem af EU-parlamentet Søren Søndergaard.

Back To Top