fbpx Skip to content

EU’s beskidte fortid

Bragt i Information 12. august 2010

Formand for Europabevægelsen Erik Boel skriver i Information 6. august, at det danske EU-forsvarsforbehold hindrer beskyttelse af danske søfolk ved Afrikas Horn. Ã…rsagen skule være, at EU vil indsætte 100 officerer, der skal træne somaliske officerer, og dermed skulle de sidstnævntes hær blive mere effektiv i kampen mod piraterne. Her mener Boel, at Danmark burde være med. Nu har der været gjort mange forsøg på tidligere, fra forskellig side, at få rettet op på den officielt anerkendte somaliske regering og dens militær. Intet af det har tilsyneladende hjulpet.

Her kan man så overveje, hvordan EU’s indsats vil blive opfattet i Somalia, herunder blandt piraterne? I hvert fald ”˜kanonføden’ blandt disse kommer i stor udstrækning fra de fiskersamfund, der tidligere har fået fjernet deres eksistensgrundlag, da bl.a. EU tidligere opkøbte fiskerirettigheder af mere eller mindre legitime magthavere og lod EU-trawlere efterfølgende støvsuge havet.

EU vil formodentlig ”˜blot’ fremstå som endnu en af mange eksterne aktører med mere eller mindre blakket motiver i det somaliske magtspil. Hvis der måske skal findes en løsning på den somaliske katastrofe, så er det en FN-indsats, der er tilstrækkelig stærk og ikke mindst langsigtet, så man giver Somalia tid og ro til at opbygge en levedygtig stat. Men det er jo nok en utopi at tro på, at nogen vil putte så mange ressourcer i Somalia.

Back To Top