fbpx Skip to content

EU’s sparepolitik underminerer vækstpakke-forhandlinger

I disse dage er regeringen i gang med forhandlinger med Folketingets partier om en ny vækstpakke. Men allerede inden en konkret aftale er på bordet, så møder den modstand fra Nationalbanken og en række pengeinstitutter.

De mener, at en vækstpakke vil give problemer, da det kan være i strid med EU. EU’s budgetregler betyder nemlig, at medlemsstaternes budgetunderskud må være på maksimalt 3%.

Nykredit udtaler, at “efter vores opfattelse er der ikke plads til yderligere vækstpakker ”“ tværtimod. Fokus bør og skal derfor også rettes over mod, hvad man fra politisk side kan gøre, hvis Danmark i løbet af 2015 igen har retning mod en overtrædelse af EU’s budgetregler“.

Noget tyder på de har ret. For som det ser ud nu, forventes budgetunderskuddet i 2015 at være 2,9 %. En vækstpakke vil få budgetunderskuddet til at overskride de 3 %.

I givet fald vil EU lægge pres på Danmark for at få budgetunderskuddet ned. Det vil betyde flere nedskæringer for at leve op til kravene. Dermed sætter EU’s budgetregler en effektiv stopper for at investere sig ud af krisen.

Læs mere her: http://politiken.dk/oekonomi/dkoekonomi/ECE2318561/oekonom-nationalbanken-smider-bombe-i-forhandlingerne-om-vaekstpakke/

Back To Top