fbpx Skip to content

EU sender personoplysninger til USA

EU-parlamentet har i dag med 409 stemmer mod 226 godkendt en aftale med USA om omfattende anvendelse og overførsel af europæiske flypassagers personlige oplysninger til den amerikanske sikkerhedstjeneste, Homeland Security.
Den såkaldte PNR-aftale har på papiret til formål at bekæmpe terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet, men tillader reelt, at de personlige oplysninger bruges af de amerikanske myndigheder i forbindelse med enhver påstand om kriminelle handlinger, som ifølge amerikansk lovgivning kan straffes med mere end tre års fængsel.
De amerikanske myndigheder skal bruge oplysninger som kreditkortinformationer, rejseplan, valg af flymåltid – for eksempel halal – og medbragt bagage til at tegne profiler ‘på den typiske terrorist’. Disse personoplysninger, som kan gemmes i 10-15 år, vil derudover kunne samkøres med andre amerikanske registre og udveksles med andre lande.
Enhver EU-borger som deler fællestræk med profilen sættes under mistanke. Man kan derfor risikere at blive nægtet indrejse til USA, udsættes for afhøring ved ankomsten eller blive fængslet. Den eneste måde at blive renset på er ved at føre en sag ved en amerikansk domstol og efter amerikansk lovgivning. Hvis man ellers har råd og får lov af de amerikanske myndigheder

Ifølge Søren Søndergaard, MEP for Folkebevægelsen mod EU, er aftalen et alvorligt angreb på EU-borgernes privatliv og ret til beskyttelse af deres personlige oplysninger.
– Der er ingen dokumentation for at en så omfattende registrering af EU-borgerne overhovedet hjælper i kampen mod terrorisme og grænseoverskridende kriminalitet. Til gengæld vil der komme endnu flere eksempler på folk, som må betale prisen for en fejlagtig mistanke.
– Dybest set har tilhængernes eneste argument været, at det ville blive værre hvis aftalen ikke blev godkendt, bl.a. ved at USA ville begrænse EU-borgernes indrejse. Men i stedet for at lægge sig fladt ned på maven for USA’s trusler, så burde EU-parlamentet have forsvaret EU-borgernes grundlæggende rettigheder.

Kontakt for mere information:
Søren Søndergaard MEP, Folkebevægelsen mod EU, mobil: (+45) 4045 3849

Back To Top