fbpx Skip to content

EU tilstår: Vil bestemme over Danmarks militær

📷 EU-Parlamentet

Sikkerheds- og forsvarspolitikken i EU skal i fremtiden bestemmes ved flertalsafgørelse, foreslår EU’s borgerting og EU-Parlamentet. En farlig glidebane, som kan give EU magt over danske soldater, lyder kritikken fra Susanna Dyre-Greensite, formand for Folkebevægelsen mod EU.

Hvis vi ophæver vores EU-forsvarsforbehold ved folkeafstemningen den 1. juni, så vil der om føje år kunne træffes afgørelser med vidtrækkende konsekvenser for det danske militær, hen over hovedet på Danmark.

Det står klart efter at EU’s forsøg på et borgerting (“Konferencen om Europas Fremtid”) mandag fremlagde et katalog til traktatændringer, som – hvis de vedtages – vil betyde, at forsvars- og sikkerhedspolitiske beslutninger i fremtiden kan træffes ved flertalsafgørelser. Konferences konklusioner bakkes op af EU-Parlamentet og roses af EU-Kommissionen og lederne i Frankrig og Tyskland.

I dag diskuteres følsomme emner som forsvar mellemstatsligt og der tages kun beslutninger, hvis der er enighed. Danmark er beskyttet af vores forbehold, så vi slet ikke risikerer, at vores soldater sendes på EU’s militærmissioner langt fra Europas grænser.

Men det vil stærke kræfter i EU altså nu ændre grundlæggende på.

– Det er et alvorligt problem for dansk selvstændighed, hvis vi mister kontrol over vores forsvar. Et problem, som danskerne skal kende til, inden de går til stemmeurnerne, mener formanden for Folkebevægelsen mod EU, Susanna Dyre-Greensite.

Farlig glidebane

Den netop genvalgte franske præsident, Emmanuel Macron, er sammen den tyske formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, gået forrest i den aktuelle kampagne for at ændrer EU’s traktater – i folkemunde; EU’s grundlov.

De to toppolitikere ved nemlig, at flere beslutninger med kvalificeret flertal kan styrke de større lande i EU som Frankrig og Tyskland, hvilket vil være på bekostning af de mindre landes indflydelse.

Deres ambition er at sætte fart på opbygningen af endnu større EU, der har et stødt voksende budget. Et EU, der bestemmer langt mere over stadig flere politikområdet, som i dag er nationale anliggender.

– Det er en farlig glidebane, som jeg kraftigt vil advare imod. Hvis vi skal beholde kontrollen over vores skattesystem, velfærd og forsvar, så er første skridt, at stå vagt om vores forbehold. De er vores eneste sikre garanti imod magteliten i EU, som ønsker magt over vores vitale dele af vores land, siger Susanna Dyre-Greensite.

Back To Top