fbpx Skip to content

EU udvider militært samarbejde

Det militære samarbejde imellem EU-landene skal styrke og udvides. Det var konklusionen på et møde i går i Bruxelles imellem EU’s forsvarsministre.

Ideen om et tættere militært samarbejde imellem EU-landene har i længere tid være diskuteret og er blevet sat på dagsordenen i kølvandet på finanskrisen, hvor flere lande har skåret på deres militære budgetter. Gennem et dybere samarbejde på det militære område vil man således forsøge at imødekomme nedskæringerne ved at sikre, at de militære ressourcer anvendes mere effektiv imellem EU-landene.

Forslaget, der blev mødt med bred opbakning fra medlemslandene, var stillet af Tyskland og Sverige, der sammen havde sendt et brev til EU-landene før mødet.

Det tættere samarbejde vil bl.a. indebærer en fælles finansiering af militær forskning, udvikling og træning, et tættere samarbejde imellem EU og NATO og en deling af militært udstyr. Også et øget samarbejde om overvågning af farvande og luftrum er en del af det tættere samarbejde.
I sidste måned indgik bl.a. Frankrig og Storbritannien en aftale om at øge de to landes militære samarbejde blandt om et testcenter for atomvåben.

På grund af det danske forsvarsforbehold er Danmark er ikke omfattet af det nye samarbejde.

Ifølge planen skal de forskellige EU-lande i løbet af første halvår af 2011 gennemføre undersøgelser af, hvor der kan effektiveres og hvor samarbejdet kan øges.

Læs konklusionerne fra mødet imellem forsvarsministrene –
klik her

Back To Top