fbpx Skip to content

EU-våben mod libyske demonstranter

Dagbladet Politiken fortæller, at det er sandsynligt, at EU-våben i de seneste dag er brugt af libyske sikkerhedsstyrker mod demonstranter. I de senere år er det nemlig lykkedes Moamar Gaddafi at komme på fine statsbesøg i både Rom, Paris og Bruxelles og ind i varmen hos EU-landenes våbenindustri.
To libyske piloter flygtede mandag til Malta med deres fransk-producerede Mirage-fly. De fortæller, at libyske Mirage-fly har angrebet demonstranter i den libyske by Benghazi og andre byer.

Gaddafi importerede så sent som i 2009 militærfly fra Italien og missiludstyr fra Frankrig. I 2010 gav den britiske regering britiske firmaer lov til at eksportere snigskytterifler, ammunition, tåregas og andet udstyr til ‘crowd control’ i Libyen for cirka 1,7 milliarder. Det fremgår af tal fra tænketanken SIPRI og den seneste statistik fra det britiske udenrigsministerium.
Og i går fortalte belgiske medier, at det belgiske våbenfirma FN Herstal i 2009 solgte store mængder geværer, maskingeværer, pistoler, granater og ammunition for over 90 millioner kroner til Gaddafis elitestyrker. Firmaet er ejet af de offentlige myndigheder i delstaten Vallonien.

EU offentliggjorde i januar en årsoversigt med titlen “XII Report on Control of Exports of Military Technology and Equipment”, som fortæller, at der i våbeneksporterende EU-lande blev udstedet eksportlicenser til Libyen for en samlet værdi af langt over to milliarder kroner. Militæreksportlicenserne til Libyen steg med 37 pct. fra 2008 til 2009.
Siden 2005 blev licenserne i øvrigt firedoblet til samlet set til de nordafrikanske lande Libyen, Tunesien, Egypten, Marokko og Algeriet, fortæller dagbladet Information.

Back To Top