fbpx Skip to content

Eurozonen er en økonomisk ruin

LO’s ugebrev A4: [ uddrag ] Gælden eksploderer i EU-landene, og de offentlige underskud når nye dybder. Kun to eurolande ”“ Finland og Luxembourg ”“ ventes i år at overholde EU’s økonomiske spilleregler for medlemskab af euroen. Resten af landene i euroklubben og de fleste EU-medlemmer uden for euroen sprænger de økonomiske bånd og styrer mod endnu større underskud og gældsætning i de nærmeste år.

Selv Danmark, der i årevis har været økonomisk duks i Europa, står til at få et offentligt underskud til næste år som bliver større, end EU tillader.

På kort tid er eurozonen forvandlet til et økonomisk rædselskabinet. Statsfinanserne hænger i laser, og det samme gør landenes overholdelse af EU’s Stabilitets- og Vækstpagt, som skal sikre et sundt økonomisk fundament under euroen. I enkelte lande, med Grækenland i spidsen, er krisen så dyb, at der er risiko for en regulær statsbankerot. Det sætter eurolandene i en helt ny situation, for eurosamarbejdet tager ikke højde for en statsbankerot i et medlemsland.

»Ingen ved, hvad der vil ske, hvis et euroland går bankerot. Der er ingen regler om redning af lande i krise, så der er ingen forpligtelse hos de andre eurolande til at komme til undsætning,« siger Cinzia Alcidi, der er forsker ved EU-tænketanken Centre for European Policy Studies (CEPS) i Bruxelles.

Læs hele artiklen på hjemmesiden for LO’s ugebrev A4 – klik her!

Back To Top