fbpx Skip to content

EUs fælles udenrigspolitik ser ud til at fejle

Det Palæstinensiske Selvstyres præsident Mahmoud Abbas vil ifølge medierapporter fra blandt andre BBC bede FN om at anerkende Palæstina som en fuldbyrdet stat, og i den forbindelse har EU ønsket at fremstå som en fælles blok med en fælles holdning til palæstinensernes ønske. Forhandlingerne har stået på længe, men BBC skriver, at der ikke kan forventes fælles fodslag blandt EU-landene. Officielt har Ashton udlagt EUs position ved at sige, at “EU støtter idéen om en palæstinensisk stat, og at måden at opnå denne på er gennem forhandling”. Men det er ikke alle medlemslandene, der er enige i linen; den tjekkiske premierminister udtalte for nylig i Jerusalem, at Tjekkiet ikke støtter det palæstinensiske ønske, og den franske udenrigsminister har klart udtalt, at heller ikke Frankrig vil støtte op om palæstinenserne i denne sag, skriver BBC.

Omvendt er Slovenien “principielt tilhænger af det palæstinensiske ønske, og ville gerne støtte det”, mens Portugal, som for tiden er medlem af FNs sikkerhedsråd, generelt er tilhænger af palæstinensisk selvstændighed.

Palæstinensernes leder Mahmoud Abbas er, ifølge Palæstinas EU-ambassadør Leila Shahid, færdig med at vente på en fælles EU-holdning. Hun siger i et interview med EUobserver: “Europæerne er blevet taget på sengen af vores beslutning, men vi fortsætter, fordi vi kan se, at de ikke kan blive enige med hinanden… Vi kan ikke opgive vores rettigheder for at vente på, at europæerne skal blive enige”. Og hun fortsætter: “Ashton kan ikke tvinge de 27 lande til enighed, når de ikke er på samme spor. Hun kan ikke opfinde en udenrigspolitik, hvor der ikke er nogen.”

Jens Andersen

Back To Top