fbpx Skip to content

EUs lægemiddelagentur presset til åbenhed

EUOBSERVER.COM: [uddrag] EUs lægemiddelagentur (EMA) har efter lang tids modstand givet efter for pres fra den europæiske ombudsmand og ændret holdning til fordel for at frigive resultater af undersøgelser af bivirkninger af medicin.
Det London-baserede agentur, der evaluerer medicin i EU, sagde onsdag (den 11. august), at det i de kommende uger ville udlevere data om anti-acne medicinen Roaccutan produceret af medicinalgiganten Roche.

En irsk mand, hvis søn begik selvmord efter at have taget Roaccutan, sagsøger i øjeblikket Roche, fordi stoffet har været forbundet med adfærdsmæssige problemer og fødselsdefekter.

EMAs holdning har længe været, at for angiveligt at beskytte patienten fortrolighed, 2001 fandt EUs regler om gennemsigtighed ikke anvendelse på “bivirkningsfortegnelser.”
I april i år advarede den europæiske ombudsmand, Nikiforos Diamandouros, institutionen om, det ikke var at overholde EU-regler og de “må reagere på anmodninger om aktindsigt.”

Agenturet har nu besluttet at offentliggøre bivirkningsrapporter, når personlige data er blevet fjernet og vil gøre det frivilligt uden behov for borgerne at fremsætter anmodninger.
Medicinalfirmaerne vil følge udviklingen nøje, da det potentielt kunne gøre det lettere for borgerne at lancere retssager mod dem.

Læs det hele på EUObserver.com – klik her!

Back To Top