fbpx Skip to content

EU-dom bombe under arbejdsmarkedspensioner

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] EU-Domstolen har dømt Tyskland for traktatbrud, fordi den ikke har sendt pensionsordninger i udbud. Sagen var anlagt af EU-Kommissionen, fordi den mener, at landet overtræder udbudsreglerne ved at tillade, at de offentlige myndigheder indgår aftaler om arbejdsmarkedspensioner uden forudgående udbud.
Pensionsselskaberne, som administrerer de danske overenskomster har foreløbig været tilbageholdende med kommentarer, indtil de har nærlæst dommen. Men flere har alligevel påpeget forskellene mellem tyske og danske ordninger (”EU-dom får næppe betydning for danske pensioner”). Formanden for FTF har hæftet sig ved, at Kommissionen ”“ som har rejst sagen ”“ har talt om, at de danske pensionsaftaler omfatter alle ansatte, mens de tyske kun angår et mindretal.

– Det kan godt være, at kommissionen har sagt sådan, men det forholder dommen sig slet ikke til. Det er farligt at forsøge at snakke konsekvenserne af dommen ned, vi er nød til at forklare medlemmerne, hvilke konsekvenser det har. Og dommen blander sig i vores ret til selv at bestemme, hvordan de aftaler vi laver med arbejdsgiverne skal udformes, siger Finn Sørensen.
– I yderste konsekvens bliver det værdiløst at indgå aftaler i overenskomsten om, hvem der skal forvalte en pensionsordning. Dommen siger, at det skal sendes i udbud, hvis det er en offentlig arbejdsgiver. Det er en bombe under vores arbejdsmarkedspensioner. Uanset hvor meget man prøver at nedtone dommen, siger han.
– I praksis skal pensionsaftalen sendes i udbud, hver gang overenskomsten fornyes. Det betyder, at man reelt ikke kan vide, hvad man aftaler. Og hele øvelsen med at sende i udbud åbner for endeløse retssager fra selskaber, som føler sig snydt. Man skal ikke male fanden på væggen, men vi er nød til at forholde os til kernen i sagen, siger Finn Sørensen.

Læs det hele hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top