fbpx Skip to content

Fængsling af menneskerettighedsforkæmper

Den dansk/libyske menneskerettighedsforkæmper, Jamal al-Haji, blev i sidste uge arresteret af betjente fra det interne sikkerhedsagentur (ISA). Motivet for anholdelsen var ifølge Amnesty politisk, idet al-Haji er en aktiv forkæmper for menneskerettigheder, og i flere år har kæmpet mod diktaturet i Libyen. Kort før sin anholdelse havde al-Haji opfordret til massedemonstration for frihed, hvilket i følge Amnesty formentligt ligger til grund for anholdelsen.
Jamal al-Haji har tidligere været idømt 12 års fængsel for landsforræderi efter at have arrangeret en pro-demokratisk demonstration sammen med 13 andre – de blev alle idømt mellem 10 og 25 års fængsel. Han blev løsladt i 2009, efter to års mishandling i et libysk fængsel. Løsladelsen skete efter pres fra Amnesty og det danske udenrigsministerium.

Kritik af Libyen
Jamal al-Haji er ikke alene om sin kritik af diktaturet i Libyen. Amnesty har længe kritiseret Libyen for brud på menneskerettighederne og for systematisk at overtræde grundlæggende rettigheder. Ifølge en rapport fra menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) er de libyske myndigheders behandling af bl.a. tilbagesendte bådflygtninge umenneskelig. Rapporten beretter bl.a. om eksempler på, hvordan EU-afviste immigranter, er blevet fængslet uden rettergang, og hvordan nogle endda er blevet efterladt alene i ørkenen, for at dø.

EU vender det blinde øje til
På trods af kritik fra såvel flere menneskerettighedsorganisationer som FN, indgik EU i juli 2010 en samarbejdsaftale med de libyske myndigheder. En aftale som betyder, at EU over de næste tre år sender 373 millioner kr. til Libyen, for bl.a. at føre grænsekontrol langs den afrikanske kyst, samt tage imod ‘ulovlige’ immigranter fra EU. Med denne aftale vender EU således ikke kun det blinde øje til de libyske myndigheders overgreb på deres egen befolkning, men skyder samtidig også ansvaret for EU’s uanstændige immigrationspolitik fra sig, ved at udlicitere det beskidte arbejde til andre lande.

Hyklerisk støtte til opstanden i Egypten og Tunesien
Libyen er dog ikke det eneste land EU har tilbagesendelsesaftaler med. EU har bl.a. en lignende aftale med Morokko, som illegitimt har besat Vestsahara siden 1975 (https://www.folkebevaegelsen.dk/spip.php?3444). Derudover har EU i mange år haft et tæt samarbejde med både Tunesiens afgåede præsident, Zine El Abidine Ben Ali, og Egyptens forhenværende præsident, Hosni Mubarak. Set i lyset af de sidste par ugers uroligheder, er det således hyklerisk, når EU nu går ud og støtter den folkelige opstand i Egypten og Tunesien.

Læs mere på:
http://www.amnesty.dk/artikel/samvittighedsfange/dansk-libysk-menneskeretsforkaemper-anholdt-i-libyen

Back To Top