fbpx Skip to content

Folkeafstemning om EU-patentdomstol?

Efter over 20 års diskussioner om et fælles patentsystem skal Folketingets Europaudvalg på onsdag give erhvervs- og vækstminister Ole Sohn mandat til at afslutte forhandlingerne om fælles patentregler og en fælles patentdomstol i EU.

I et notat til Europaudvalget fastslår Udenrigsministeriet, at tiltrædelse af domstolen betyder afgivelse af suverænitet, som ifølge grundloven kræver enten en folkeafstemning eller opbakning fra fem sjettedele af Folketinget.

Da Dansk Folkeparti umiddelbart ønsker folkeafstemning, og Enhedslisten ikke har planer om at stemme ja, tegner der sig mulighed for en ny EU-folkeafstemning. Men Rune Stubager, forsker ved Aarhus Universitet, regner ikke med, at det kommer så vidt:
“Diskussionen kan komme til at handle om alt muligt andet end om EU. Det vil genere regeringen, og når DF alligevel anbefaler et ja, kan de vel overtales til at stemme for i Folketinget. Mod en passende kompensation, som man har set før”, siger han til Politiken, der også citerer den konservative EU-ordfører Lene Espersen for at forvente, at DF har “rygrad som en kop lunken kakao”.

Back To Top