fbpx Skip to content

Forbehold forhindrer ikke beskyttelse

Bragt i Flensborg Avis 17. august 2010

Svar på Erik Boels indlæg i Flensborg Avis 13.8:»Forbeholdet forhindrer beskyttelse af søfolk«, skriver EU-bevægelsens formand. Kære Erik Boel, tag kikkerten fra dit blinde øje og forsøg for en gang skyld at udvide horisonten lidt.

Det danske flådefartøj Absalon har i flere omgang gjort en meget effektiv og rost indsats i kampen mod pirater ud for Afrikas Horn, og i øjeblikket er søsterskibet Esbern Snare i aktion dernede. Spørger du officererne i flåden, så peger de på en styrket FN-indsats til søs mod piraterne – ikke på en EU-indsats.

Så fortæller du, at EU vil sende officerer til Afrika for at træne regeringsstyrker og klager over, at Danmark ikke kan deltage i det. Jeg håber, det er uvidenhed og ikke udtalelser mod bedreviden, for Danmark kan godt deltage i træning af afrikanske styrker under FN-flag og i andre sammenhænge, bare ikke under EU!
Det har vi i næste 12 år gjort med SHIRBRIG-brigaden, som gjorde et stort og godt arbejde med uddannelsen af afrikanske FN-styrker. Den blev nedlagt på initiativ af den danske regering i 2008 – men den kan genoprettes, hvis behovet er der.
Desuden har Danmark taget initiativ til oprettelsen af Task Force Africa, så de nordiske lande, og altså også Danmark, hjælper Den Afrikanske Union med oprettelsen af en afrikansk fredsskabende styrke. Hovedkvarteret ligger i Kenya, og chefen er i øjeblikket dansk!

Forbeholdet forhindrer ikke beskyttelse af søfolk. Det hæmmer dansk forsvars deltagelse i alle mulige EU-eventyr på globalt plan. Og når det gælder forhold i Afrika, vil det være ekstrem uheldigt. Dels har de store EU-lande i mange år været koloniherrer i den verdensdel. Og dels er EUs unfair handelspolitik, landbrugspolitik, fiskeripolitik og toldmure en betydningsfuld årsag til den voksende fattigdom og desperation, som er grobund for uro, kriminalitet og piratvirksomhed.

Globale problemer skal løses ansvarligt i globalt regi.

Back To Top