fbpx Skip to content

Tillykke med sejren

Læserbrev i Nordjyske 27. september 2010

Er du en af dem, som for ti år siden stemte nej til euroen. Ellers ville du måske gøre det i dag?

Det er nu ti år siden, at et flertal af danskerne stemte nej til euroen, og det har vist sig at være en rigtig god ide. Selvom der dengang var nok af dystre forudsigelser om, at Danmark nærmest ville gå fallit ved et nej, så har virkeligheden vist sig anderledes. Siden euro-nejet har økonomien herhjemme generelt klaret sig bedre end eurolands.
Mange steder har euroen oven i købet betydet besparelser på velfærden, da en fælles valuta til så forskellige økonomier som de sydeuropæiske over for eksempelvis den tyske simpelthen ikke har kunnet opfylde de forskellige behov. Og under den økonomiske krise var euroen sågar på sammenbruddets rand..
Det har fået EU til at udråbe sig selv til en slags økonomisk regering, der skal godkende medlemslandenes finanslovsudspil. Og det endda før de folkevalgte i medlemslandene overhovedet får mulighed for at forhandle om den. Og EU vil dele bøder ud til medlemslandene, hvis ikke de smækker hælene sammen, som der kræves. Som altid er svaret på EU?s problemer åbenbart mere EU.

Vi skal derfor være glade for euro-nejet i 2000 og ønske os selv tillykke med resultatet. Men vi skal ikke hvile på laurbærrene. Ja-siden vil fortsat afskaffe euroundtagelsen sammen med de øvrige undtagelser, og EU-toget buldrer fortsat derudad, så EU i dag bestemmer over 80 procent af medlemslandenes lovgivning. Så hvis man mener noget med selvbestemmelse og demokrati, er der fortsat al mulig grund til at bevare og værne om undtagelserne og sige EU midt imod. Det gjaldt for 10 år siden, og det gælder i dag.

Tillykke med tiåret!

Back To Top