fbpx Skip to content

Forbyder EU ordentlige arbejdsforhold?

I 2005 vedtog et flertal i byrådet i Hillerød Kommune, at der i kontrakter med entreprenører stilles krav om overholdelse af konvention 94 fra den internationale arbejdsorganisation ILO, som Danmark ratificerede allerede i 1955. 16 stemte for, 5 imod (V og DF). ILO-konvention 94 stiller krav om ordentlige lønninger og arbejdsforhold for medarbejderne.

Den kommunalt støttede institution Plejecenteret Lions Park er ved at blive renoveret af firmaet Omnicon, som har gjort brug af otte polske håndværkere, der bl.a. er blevet snydt for over 200.000 kroner i feriepenge, pension og helligdagsbetaling. Fagforeningen 3F og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri har forsøgt, at få Omnicon til at betale. Men Omnicon har hidtil kun lovet, at have pengene klar, hvis det arbejdsretligt fastlås, at polakkerne skal have dem. Derfor er renoveringen konfliktramt og Hillerød Kommunes jurister undersøger nu, om kommunens krav om konvention 94 også gælder i denne sag.
“Vi ønsker ikke at bidrage til, at der er firmaer, der ikke lever op til reglerne på det danske arbejdsmarked, så derfor vil vi sikre os, at vi har kommunale regler, der kan gardere os mod det – også hvor vi ikke er bygherre”, siger formanden for kommunens tekniske udvalg, Tue Tortzen, til Byggeriets dagblad Licitation. Han er også formand for den lokale 3F-afdeling, og lægger op til en stramning af kommunens regler.

Forretningsfører for Lions Park, advokat Bjarne Johnsen har ikke tænkt sig at ændre adfærd og indskrive konvention 94 ind i fremtidige kontrakter, da han mener det er i strid med EUs konkurrenceregler.
“Jeg bliver nødt til at undersøge det nærmere, men umiddelbart vil vi ikke indskrive det”, siger han til Licitationen.

Læs hele historien i Licitationen (kræver abonnement) – klik her!
Læs mere om sagen hos 3F –klik her!

Back To Top