fbpx Skip to content

Forsvar den danske model

Når EU’s ønske om offentlig løntilbageholdenhed giver genlyd i de danske overenskomstforhandlinger, er det bare et af de mange områder, hvor den danske model kommer under pres.

Af Rina Ronja Kar, Medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Sidste uge var jeg til demo med flere hundrede offentligt ansatte foran KL’s hovedkvarter.

De offentligt ansattes løn og arbejdsforhold er under massivt angreb netop nu, ikke bare fra Moderniseringsstyrelsen, KL og de andre offentlige arbejdsgivere, men også med velvillig backup fra Bruxelles.

Efter årevis med konstante nedskæringer på velfærden, som blandt andet følger af Danmarks udmøntning af EU’s Finanspagt, er det nu især lønnen der står for skud.

Det er den samme udvikling vi ser over store dele af EU.

I lande som Belgien, Frankrig, Portugal og Spanien har der været store slag om de offentligt ansattes arbejdsforhold de seneste år. Her har EU’s reformkrav haft stor indflydelse på løndannelsen og de kollektive forhandlinger.

Blandt andet har EU tidligere givet Portugal direkte besked på at fastfryse lønningerne i det offentlige.

Det er ikke tilfældigt, at udviklingen har stærke fællestræk i alle landene.

Kravet om, at de offentlige ansatte skal holde igen med lønnen, ligger nemlig helt i tråd med de økonomiske EU-pagter, som flertallet i Folketinget har bestemt skal gælde for Danmark.

Her tænker jeg især på Europluspagten, som Danmark og de andre EU-lande underskrev i 2011.

Der står blandt andet, at alle landene skal sørge for reformer, der “sikrer, at lønaftaler i den offentlige sektor understøtter den private sektors konkurrencedygtighed.” Altså med andre ord, at de offentlige lønninger helst ikke må stige mere end de private!

I Danmark og resten af Norden har vi en lang tradition for, at arbejdsmarkedets parter bliver enige om overenskomsterne gennem forhandlinger eller gennem kollektive kampskridt som strejker og blokader, hvis det er det, der skal til. Det kalder vi jo herhjemme den danske model.

Når EU’s ønske om offentlig løntilbageholdenhed på den måde giver genlyd i de danske overenskomstforhandlinger, så er det bare et af de mange områder, hvor den danske model kommer under pres. Det skal stoppes.

Vores offentligt ansatte udfører noget af det vigtigste arbejde overhovedet i samfundet. De fortjener en ordentlig løn!

Hvis man selv vil finde afsnittet om offentlige lønninger i Europluspagten, er det på side 16 i pagten. Her står (på engelsk) “ensure that wages settlements in the public sector support the competitiveness efforts in the private sector.”

(Dette indlægt blev først bragt i Arbejderen)

 

Back To Top