fbpx Skip to content

Frontex-direktør anklages for at mørklægge beviser om brud på menneskerettigheder

LeJC, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Nye anklager rimer ikke med EU’s påståede værdier.

Af Susanna Dyre-Greensite, Formand, Folkebevægelsen mod EU

EU’s største og mest velfinansierede agentur, grænseagenturet Frontex, beskyttes i en ny rapport for at se igennem fingre med omfattende menneskerettighedskrænkelser.

Rapporten er skrevet af en arbejdsgruppe i EU-Parlamentet på baggrund af flere større europæiske avisers historier om Frontexs indblanding i illegal aktivitet udført af EU-landes kystvagter[1] [2]. EU’s antisvindel enhed OLAF er også gået ind i sagen.

Rapportens måske mest alvorlige anklage kommer på side 14. Direktøren for Frontex Fabrice Leggeri anklages her for at have bedt en medarbejder om at ”fjerne al information” om en bestemt såkaldt ”kategori 4” hændelse. ”Kategori 4 hændelser” omhandler krænkelser af fundamentale menneskerettigheder. Ifølge netavisen EU-Observer handler hændelsen, hvis dokumentation Leggeri angiveligt ville have skjult, om en såkaldt pushback episode i april sidste år. Den græske kystvagt trak en båd med 30 migranter, som var i græsk farvand, ind i tyrkisk farvand. Kollektiv udvisning af udlændinge uden behandling af deres ret til at blive (f.eks. ved at undersøge, om de har ret til asyl) er ulovlig[3]. Frontex deltog ikke i selv pushbacken, men dokumenterede hændelsen.

Frontex og Leggeri var altså bekendt med den ulovlige hændelse, idet agenturet var til stede og sendte video af forløbet til hovedkontoret, selvom Leggeri senere påstod ikke at kendte noget til pushbacks. Nu kommer endvidere frem, at Leggeri ikke blot kendte til hændelsen, men angiveligt forsøgte at skjule dens alvor.

Der bliver for tiden i EU-systemet talt meget om EU’s værdier, som skulle være at værne om menneskerettighederne. Den nye rapport fra EU-Parlamentet om Frontex viser imidlertid, at EU’s praktiske handlinger ikke altid stemmer overens med de fine antydninger i skåltalerne.

[1] https://www.bellingcat.com/news/2020/10/23/frontex-at-fault-european-border-force-complicit-in-illegal-pushbacks/

[2] https://www.spiegel.de/ausland/fluechtlinge-frontex-in-griechenland-in-illegale-pushbacks-verwickelt-a-00000000-0002-0001-0000-000173654787

[3] Artikel 4 i Protokol 4 af den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som er underskrevet af samtlige af Europarådets 47 medlemmer. Europarådet er ikke en del af EU. https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_DAN.pdf

Back To Top