fbpx Skip to content

Grækenland: Generalstrejke er begyndt

150.000 stillinger i den offentlige sektor skal nedlægges inden 2015. Momsen og afgifter på brændstof øges. Der skal spares fire milliarder euro (30 milliarder kroner) på de sociale udgifter og pensionerne skal fastfryses. Yderligere igangsættes salg af statens ejendom i stor stil.

Det er nogle af de vilkår, som den socialdemokratiske regering skal implementere, for at overholde nedskæringskravene fra IMF og EU. Ellers kan Grækenland ikke fortsat modtage støtte fra den lånepakke på 110 milliarder euro, som landet modtog sidste år. Samtidig er et privatiseringsprogram om salg af offentlig ejendom 50 milliarder euro til debat.

På det grundlag har bl.a. den græske fagforening PAME indkaldt til demonstration og fysisk blokade af parlamentet.
Det ventes at tusinder af offentligt ansatte, studenter og pensionister ventes at være i gaderne foran det græske parlament, skriver Jyllands-Posten i dag.

Samtidig har de seneste kreditvurderinger af landets økonomi været helt i bund. Altså står det klart, at lånepakkernes vilkår ikke har formået at sætte gang i den græske økonomi og derved skabe arbejdspladser, til de 16% arbejdsløse grækere.

Mere information:

The Guardian: Greece hit by anti-austerity strike (15.06.11)

Dagbladet Arbejderen: Grækenland går i generalstrejke (14.06.11)

EU-fagligt.dk: Grækenland i ny runde nedskæringer (06.06.11)

Back To Top