fbpx Skip to content

Grækenland ”“ igen ”“ lammet af strejker

Hundreder tusinder af grækerne begyndte her til morgen en 48 timers generalstrejke som har lammet den offentlige trafik, lukket landets skoler og uddannelsessteder, banker og alle kontorer for lokal offentlig administration.

Strejken retter sig imod en nedskæringspakke, som den konservative græske premierminister Antonis Samaras forsøger at få vedtaget i parlamentet i morgen. Den vil skære 100 milliarder kroner ud af de græske statsbudget, som allerede har oplevet adskillige nedskæringsrunder. De aktuelle nedskæringer, der lige som de tidligere er dikteret af EU-Kommissionen, EUs centralbank ECB og IMF, vil bl.a. skære i sociale udgifter, gøre det lettere at fyre og ansætte medarbejdere og hæve skatterne.

Strejken er organiseret af landets to største faglige sammenslutninger ”“ de offentligt ansatte i ADEDY og de privatansatte i GSEE ”“ og bakkes op af andre faglige organisationer.
”Vi henvender os til alle i parlamentet uden undtagelse og fortæller dem, at 100 pct. af alle ansatte i den offentlige sektor siger, at de skal stemme nej til de her tiltag”, forklarer lederen af de offentligt ansattes faglige sammenslutning ADEDY, Ilias Iliopoulos.

Fagbevægelsens pres ser ud til at påvirke parlamentsmedlemmerne. I hvert fald har det lille venstreorienterede regeringsparti Demokratisk Venstre meldt fra overfor pakkens indgreb på arbejdsmarkedet, mens det noget større socialdemokratiske regeringsparti PASOK har mistet en del parlamentsmedlemmer på det seneste. Antonis Samaras forsøger at redde morgendagens afstemning med tvivlsomme løfter om, at ”dette vil være den sidste beskæring i lønninger og pensioner”.

Back To Top