fbpx Skip to content

Hoffmeyer: Valutaunion en økonomisk fejltagelse

NOTAT..DK: [uddrag] Tidligere nationalbankdirektør Erik Hoffmeyer leverer en hård kritik af EUs valutaunion på nyhedsportalen Notat.dk.

Sydeuropa bør forlade euroen

“Hovedproblemet er arbejdsløshed, og en ungdomsarbejdsløshed på 50 pct., som man ser det i Sydeuropa, er en katastrofe. Det kan man ikke være bekendt, hverken i eurozonen eller i det øvrige EU. Men man er ligeglade. Det er efter min mening usolidarisk. Europas forening har været en enorm succes; der har aldrig været noget, der lignede det her. Men man lukker bare øjnene og siger: Det kommer ikke os ved. Det kan man ikke være bekendt”, siger han til Notat og fortsætter:

“Det, der sker nu, er at man risikerer at få et fuldstændig opløst arbejdsmarked, hvor man konkurrerer lønnen ned. Det er en forkert strategi, fordi det skaber bitterhed og fjendskab mellem de europæiske lande. Jeg kan ikke se andet, end at det er at lege med ilden at acceptere så høj en arbejdsløshed..”

“Der er en anden mulighed: At træde ud af euroen i en periode og eventuelt lade et land få mulighed for at vende tilbage, når det ønsker det..”

Ingen økonomisk grund til valutaunion

Men bør vi overhovedet have en valutaunion i Europa, og hvorfor?

“I Rom-traktaten var der dels det handelsmæssige og den integration, som også skaber politisk samhørighed. Men der var desuden det, at man skulle forene den økonomiske politik. Det stod der. Men der stod ikke, hvordan og på hvilken måde…”

“Det skulle give Europa en bedre position internationalt. Men det har jeg altid syntes var noget vrøvl. Hvis man undersøger, hvor stor betydning topmøderne har haft helt konkret, så er det næsten ingenting. Så jeg kan ikke sige, at det er enormt vigtigt med en valutaunion, navnligt ikke, når den kører af sporet”.

(…)

Det, du siger her, er, at økonomisk er der ingen grund til en valutaunion. Tværtimod, den er en fejltagelse.
»Ja«.

Læs hele artiklen hos Notat – klik her!

Back To Top