fbpx Skip to content

Icesave-afstemning 6. marts

Islands justits- og menneskerettighedsminister Ragna Árnadóttir har sammen med den islandske valgmyndigheder Landskjörstjórn besluttet at der afholdes folkeafstemning om loven om regeringens såkaldte Icesave-aftale lørdag den 6. marts.

Loven blev vedtaget i det islandske parlament Altinget med et knebent flertal (33 for og 30 imod) dagen før årsskiftet (30. december 2009). Imens blev der indsamlet over 62.000 underskrifter på en protestskrivelse, der krævede folkeafstemning. På den baggrund meddelte landets præsident Olaf Ragnar Grimsson den 5. januar, at han ikke ville underskrive loven, der så skal til folkeafstemning hurtigst muligt i følge islandsk lovgivning.

Icesave-aftalen handler om britiske og hollandske investeringer i Island, som er kommet i klemme på grund af Islands økonomiske problemer. Repræsentanter for regeringerne i Storbrittanien og Holland reagerede også i første omgang med at true med konsekvenser for Islands mulighed for EU-medlemskab. Den islandske folkebevægelsen Heimssyn tog truslen med sindsro, da de sidste mange meningsmålinger har vist, at et klart flertal af Islands vælgere ikke ønsker medlemskabet. Senere er truslerne blevet modereret fra bl.a. EUs og Storbritanniens side.

Læs pressemeddelelsen fra det islandske justits- og menneskerettighedsministerie – klik her!

Back To Top