fbpx Skip to content

Icesave-forhandlinger brudt sammen

EUOBSERVER.COM: Forhandlingerne i London mellem Island, Storbritannien og Holland om Icesave-konflikten kollapsede sent torsdag. “Vi havde håbet at kunne nå frem til en mindelig løsning af dette problem på bedre betingelser”, sagde islandske finansminister Steingrímur Sigfússon, “men det har endnu ikke været muligt.”

Vil koste hver husstand over 300.000
Da den islandske netbank Icesave kollapsede i 2008 kom en række spekulanter og investorer i især Storbritannien og Holland i klemme. Deres regeringer ydede dem kompensation for omkring 30 milliarder kroner, som disse regeringer nu kræver tilbagebetalt af den islandske stat. Det har den islandske regering accepteret over 15 år, hvilket vil koste hver islandske husstand langt over 300.000 kroner.
Meningsmålinger har vist, at et flertal i Island ikke mener, at det er rimeligt. Og omkring årsskiftet nægtede den islandske præsident, at underskrive regeringens såkaldte Icesave-lov, hvorfor loven skal til folkeafstemning den 6. marts. Forhandlingerne om en ny Icesave-aftale kunne have afværget folkeafstemningen, som den islandske regering tegner til at tabe ifølge meningsmålingerne. Men den chance ser ud til at være tabt for regeringen.

Trussel mod uønsket EU-medlemskab
Udviklingen truer sandsynligheden for at Island for lov til at blive medlem af EU. Storbritannien og Holland har nemlig mere end antydet, at de vil blokere optagelsesforhandlingerne, hvis ikke de får en Icesave-løsning, de kan acceptere. Men de seneste fire meningsmålinger om islændingene syn på EU-medlemskab ”“ alle gennemført i efteråret 2009, viser alle stærk modstand mod EU. Så på det punkt er islændingene til syneladende enige med regeringerne i London og Haag.

Læs mere på EUObserver.com – klik her!

Back To Top