fbpx Skip to content

Ingen udsigt til omstrukturering af græsk gæld

Grækenland kan godt glemme alt om en omstrukturering af gælden. Så kontant en udmelding kommer direktøren for eurozonens krisefond (ESM), Klaus Regling, med.

ESM er Grækenlands største kreditor og har lånt hele 133 mia. euro (godt 1.000 mia. kr) over en 30-årig periode. Tidligere på året satte ESM ellers renten ned de næste 10 år til 1,5 %.

Den græske gæld var i 2. kvartal af 2013 på alarmerende 169.1 % af BNP. EU tillader en gæld på max 60 % af BNP, og der er derfor lang vej endnu for grækerne. Derfor er der også diskussion om, hvorvidt Grækenland skal have en ny lånepakke i løbet af året, som vil medføre endnu flere nedskæringer med sig

En af de største kritiere af niveauet af den græske gæld, finansguruen George Soros, har udtalt, at Grækenland aldrig vil kunne betale gælden af.

Men den holdning deler Klaus Regling ikke. Han mener, at den græske gæld er kommet ned på et bæredygtigt niveau.

Den græske udenrigsminister, Evangelos Venizelos, bekymret for udviklingen. Han mener, at hans koalition vil komme i problemer og give plads til partier, der er modstandere af lånepakkerne.

Grækenland overtog i starten af året EU-formandskabet. Allerede nu været det kriseramte land været i stor fokus. Således fik en delegation fra EU-parlamentet, som skal undersøge lande under trojka-programmer, i sidste øjeblik aflyst deres rejse til Grækenland.

Årsagen var en aftale mellem EU-parlamentsformanden og den græske præsiden, der skulle hindre en negativ omtale af Grækenland fra formandskabets start.

Back To Top