fbpx Skip to content

Intern strid i S og V om EU og børnecheck

Mandag fremlagde regeringen et lovforslag om ændring af de danske regler om den såkaldte børnecheck, som retter sig fuldt ud efter EU-Kommissionens ønsker og giver børnechecks til børn af forældre, der arbejder eller har arbejdet i Danmark, hvad børnene selv er i Danmark eller ej.
Et flertal i Folketinget ”“ de borgerlige partier og Enhedslisten ”“ afviste lovforslaget, hvorpå EU-Kommissionen mandag eftermiddag meddelte, at de ikke desto mindre forventede reglerne tilpasset deres forordning på området.

Tirsdag meddelte statsminister Helle Thorning-Schmidt fra Folketingets talerstol, at hun ville ignorere flertallet i Folketinget og følger EU’s krav. De kan angiveligt ikke gøre andet.
I dag er det imidlertid kommet frem, at regeringen ikke har gjort det mindste for at undersøge, om EU-Kommissonen var til at tale med om fortolkningen af EU-forordningen.

Socialdemokrater og forbundsformænd protesterer

Sagen har ført til markant intern strid i statsministerens bagland.
Derttil kommer, at der har rejst sig protester mod regeringens forslag både internt blandt Socialdemokraterne og i fagbevægelsen. MF Bjarne Laustsen (S) mener, at der fortsat bør være et optjeningsprincip. MF Lennart Damsbo-Andersen (S) mener ikke, at børnechecken skal sendes ud af landet. Og spidskandidat ved EP-valget Jeppe Kofoed har samme opfattelse.

Forbundsformand i 3F Per Christensen opfordrer regeringen til at tage kampen med EU i sagen, og bakkes op af FOAs forbundsformand Dennis Kristensen, som siger til Politiken: ”Vi bør som land forsøge at bruge alle muligheder for at stoppe ydelser ud af landet”.

Venstre også splittet

Mens Venstres partiformand Lars Løkke Rasmussen ikke vil stemme for regeringens ubetingede EU-harmonisering af reglerne om børnechecken, så er der andre meldinger fra partiets gruppeformand i EU-parlamentet.
”Hvorfor skal vi nu pludselig til at bestemme, hvor folk eller deres børn bor, blot fordi de arbejder og betaler skat i Danmark?”, siger Jens Rohde bl.a. i følge Ekstra Bladet.

Back To Top